Un miting este anuntat miercuri la Targu Mures, la chemarea Bisericii Romano-Catolice, pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din oras, primarul Dorin Florea declarandu-se nemultumit ca a aflat "de pe strada" de organizarea acestui protest.

Fundatia Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anuntat in biserici si in presa maghiara, inca de duminica trecuta, organizarea la Targu Mures a unui un miting de protest in fata Institutiei Prefectului, pentru convingerea Ministerului Educatiei sa asigure functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC), potrivit Agerpres.

Potrivit unor postari pe paginile de socializare ale unor politicieni locali, inca din data de 2 septembrie arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy, presedintele Fundatiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania solicita tuturor preotilor maghiari, indiferent de confesiune, sa anunte in timpul slujbelor religioase actiunea de protest programata pentru data de 6 septembrie, din fata Prefecturii Mures.

Urmare a apelului facut de arhiepiscopul romano-catolic Jakubinyi Gyorgyi, UDMR Mures si Partidul Civic Maghiar au facut la randul lor anunturi pentru participarea la mitingul, care va fi organizat sub sloganul 'Nu lasam scoala!'.

Cererea de avizare a mitingului a fost depusa in ultima clipa si a fost aprobata pentru miercuri, intre orele 16,00 si 20,00, fara inchiderea traficului rutier.

Primarul Dorin Florea a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a aflat de pe strada, de la maghiari, faptul ca Biserica Romano-Catolica a anuntat, cu mai multe zile in urma, organizarea unui miting pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic.

'Nu e corect sa aud de pe strada ca se organizeaza miting, era normal sa ne anunte. I-am trimis o scrisoare arhiepiscopului Jakubinyi Gyorgy (presedintele Fundatiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania, n.r.) si ne-a raspuns ca 'Suntem recunoscatori pentru tot efortul depus de Primaria si Consiliul Local Targu Mures in solutionarea situatiei Liceului Teologic Romano-Catolic si va invitam sa ne fiti alaturi'. Sigur, nu alaturi pe strada. Pe mine ma supara ca populatia devine captiva la astfel demersuri pe care unii le fac ca sa atraga atentia (...) Dupa o ora dupa ce i-am scris arhiepiscopului au venit sa depuna cerere de avizare', a aratat Florea.

Edilul a spus ca mitingul care urmeaza sa inceapa miercuri dupa-amiaza la Targu Mures nu isi are rostul, intrucat s-a stabilit prin sentinta definitiva ca la infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic s-a produs o greseala administrativa, iar din acest motiv demersurile pentru reinfiintarea scolii trebuie reluate.

'Sa recunoasca ca au gresit ei si inspectorul general scolar (al ISJ Mures, n.r.). Ar fi trebuit sa recunoasca ca e o greseala administrativa si nu se facea atata tevatura cu DNA, ma mir ca nu cheama si comisia de la Nurnberg. E o greseala administrativa, nu era nevoie de arestare, nu a facut inspectorul niciun beneficiu (...) Parintii trebuie sa inteleaga ca e o sentinta definitiva, cu sentinta nu te joci. Mi-e mila de oamenii acestia fiindca sunt chemati de pomana, sunt masa de manevra. Eu sunt nemultumit, la fel ca si ei, pentru soarta copiilor, fiindca sunt primar si la romani si la maghiari. Si am cautat solutii sa nu sufere copiii, sa li se recunoasca anii de scoala. Nu cred ca e momentul pentru targumureseni sa se iasa in strada. Era foarte clar sa pornim tot demersul de la A la Z si sa facem cum trebuie. In decembrie trebuie pornita reteaua scolara, se reorganizeaza si se reinfiinteaza. Nu trebuie folositi parintii ca masa de manevra (...) Dar in continuu se doreste ca Targu Mures sa fie considerat poligonul confruntarilor interetnice si al atatarii in continuu, acum si al confruntarilor religioase (...) Copiii raman cu o trauma, parintii raman cu o trauma', a sustinut Dorin Florea.

Inspectoratul Scolar Judetean Mures sustine ca din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures nu mai exista, in urma unei decizii judecatoresti definitive.

'Ne dorim sa inteleaga parintii, macar in ultimul ceas, daca le pasa de copii, ca acestia trebuie sa inceapa scoala, lunea viitoare, intr-o unitate infiintata legal, acreditata si autorizata. Toata populatia scolara maghiara de a VIII-a a primit clase de inceput la alte scoli', a precizat seful ISJ Mures.

Potrivit sefului ISJ Mures, in ciuda hotararii judecatoresti definitive, LTRC a facut inscrieri, saptamana trecuta, inscriind 112 copii la clasa pregatitoare, in clasa a V-a si trei clase de liceu.

'Situatia este foarte simpla, noi am acordat clase de inceput in alte scoli: am suplimentat planul de scolarizare cu o clasa la Liceul Bolayi Farkas din Targu Mures, clasa a V-a nu am putut acorda fiindca nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unitati scolare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasa de cult romano-catolic pentru ca singura unitate scolara acreditata pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas. Am solicitat Liceului Bolyai (cu limba de predare in limba maghiara, n.r.) sa primeasca o clasa si ne-au spus ca nu pot. Cei 112 copii despre care se spune ca s-au inscris la LTRC cred ca totusi sunt inscrisi si la alte scoli si toata populatia scolara maghiara, dupa absolvirea clasei a VIII-a se regaseste fie la liceu, fie la scoala profesionala. Ma intreb de unde au aparut cei 112 copii, dar cu siguranta ii regasim si altundeva inscrisi', a precizat Ioan Macarie.

In luna noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant, fara respectarea unor proceduri, iar in luna august a acestui an, actul de infiintare a LTRC, semnat de fostul sef al ISJ Mures, a fost anulat de instanta.