Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au stabilit ca un cetatean din Irak si unul din Siria sunt suspecti de trafic de migranti in cazul pescadorului cu aproape 90 de persoane la bord care a fost interceptat in apropierea tarmului romanesc al Marii Negre. Cei doi au fost arestati pentru 30 de zile.

Un irakian si un sirian, arestati pentru trafic de migrantiFoto: Politia de Frontiera

Potrivit unui comunicat de presa transmis marti de Politia de Frontiera si citat de News.ro, politistii din cadrul Garzii de Coasta au continuat cercetarile in cazul ambarcatiunii suspecte din Marea Neagra, interceptate duminica.

Dupa declansarea procedurilor specifice in astfel de situatii, au fost desfasurate activitati de debarcare, triere si evaluare medicala a celor 87 de persoane.

Intrucat locul nu permitea efectuarea verificarilor specifice, grupul de migranti a fost condus la sediul Garzii de Coasta.

In urma cercetarilor efectuate, a rezultat ca ambarcatiunea ARIF BEY era condusa de un cetatean irakian in varsta de 32 ani si de uncetatean sirian in varsta de 22 de ani, cei doi plecand impreuna cu grupul de migranti in data de 01 septembrie 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei.

In cadrul audierilor, politistii de frontiera au stabilit faptul ca la bordul ambarcatiunii se aflau 85 de cetateni irakieni si iranieni (46 de barbati, 16 femei si 23 de copii) care intentionau sa ajunga in mod ilegal in tara noastra.

Cele doua calauze sunt cercetate pentru savarsirea infractiunilor de trafic de migranti, trecere frauduloasa a frontierei de stat, conducerea unei nave de catre o persoana fara brevet sau fara certificat de capacitate corespunzator si punerea in navigatie a unei nave fara a avea echipaj minim de siguranta.

Cercetarile s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, iar marti cele doua calauze au fost prezentate magistratilor Tribunalului Constanta, care au dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile.

Totodata, intregul grup de migranti a intrat in custodia Inspectoratului General pentru Imigrari, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

Un pescador pe care se aflau 87 de persoane, intre care 23 de copii, a fost interceptat, duminica, de politistii de frontiera in apropierea tarmului romanesc al Marii Negre. Nava nu a raspuns avertismentelor oamenilor legii pentru a fi efectuate verificarile specifice si s-a oprit in apropierea Portului Midia.