Armata a 14-a trebuie sa ramana in Transnistria, Rusia este garantul supravietuirii Moldovei si a "poporului moldovenesc", iar Armata Nationala a Republicii Moldova trebuie lichidata. De aceasta parere este Sergiu Perciun, unul dintre fruntasii partidului politic "Patriotii Moldovei", scrie agora.md.

Afirmatiile au fost facute in cadrul dezbaterilor publice cu tema "Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri si pericole", organizata de agentia de presa IPN.

"Pentru moldoveni, armata a 14-a inseamna un garant ca noi nu ne mai esuam in spatiul romanesc, pentru ca vedem ca romanizarea agresiva a societatii merge cu pasi foarte rapizi. Si in Constitutie e scris care e limba, ce denumire are. Ce facem noi? Ne batem joc si de Constitutie, si de limba noastra, si de stramosi, si de istorie.

Armata 14 trebuie sa ramane in Transnistria. [...] De ce? Pentru ca Rusia pentru Moldova este o garantie clara, concreta ca Moldova va mai supravietui ca tara si poporul moldovenesc va ramane popor moldovenesc si nu se va romaniza", a declarat Sergiu Perciun in cadrul dezbaterilor.

"Rusia este garantul ca noi ne vom reintregi ca tara si ne vom reuni societatea, care e dezbinata din toate punctele de vedere. De ce? Pentru ca anume Rusia poate sa creeze conditii normale de dezvoltare economica. Nu Europa, nu America, nu Romania, dar anume Rusia. Iata aceasta este pozitia partidului "Patriotii Moldovei".

Intrebarea cu armata a 14-a o va solutiona poporul moldovenesc, indiferent de ce hotaraste Parlamentul astazi sau maine, daca va fi tot de asta care cheama spre Europa si europenizare", a mai spus reprezentantul partidului "Patriotii Moldovei".

In discursul sau, acesta a declarat ca armata Republicii Moldova trebuie lichidata.

La auzul acestor cuvinte, deputatul PL Roman Botan, presedintele Comisiei parlamentare pentru securitate nationala, aparare si ordine publica, a intervenit cu propunerea ca Perciun sa fie alungat din sala.

In cadrul discutiilor, deputatul PDM Sergiu Sirbu l-a intrebat pe reprezentantul PPM daca nu vrea sa schimbe denumirea partidului in partidul ¬Patriotii Rusiei¬ si i-a cerut acestuia sa-si ceara scuze pentru declaratiile sale de la familiile moldovenilor care au decedat in luptele de pe Nistru, din 1992.

Perciun a mai spus ca internationalizarea subiectului retragerii fortelor armate rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova este o mare greseala. Pe de alta parte, liberalul Roman Botan considera contrariul, afirmand ca acest lucru este foarte important.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Sergiu Perciun a fost inclus pe locul doi in lista electorala a formatiunii, dupa liderul acesteia, Mihail Garbuz.

La dezbaterile publice au participat deputatul PSRM Vladimir Turcan, deputatul PD Sergiu Sirbu, deputatul PL Roman Botan, membrul partidului Platforma ¬Demnitate si Adevar¬, Dinu Plingau si expertul Igor Botan. Dezbaterile au fost moderate de directorul agentiei IPN, Valeriu Vasilica.