Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a confirmat, luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca se va intalni, marti dimineata, la ora 8:30, la sediul Ministerul Justitiei, cu ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, pentru discutii pe tema proiectului de modificare a legilor justitiei. Intalnirea a fost ceruta de ambasadorul SUA. Tudorel Toader a mai afirmat ca: "Poate ca este ingrijorat (Hans Klemm - n.red.) ca in proiectul de modificare a legilor justitiei nu am propus cel mai democratic sistem, care este cel american si care prevede ca procurorul general e numit de Senat. Ma gandesc si eu sa propun ca procurorul general sa fie numit de Senat."

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Problema e ca datele prezentate de ministrul Toader sunt inexacte: procurorul general este desemnat de presedintele SUA si confirmat de Senat.

Tudorel Toader a mai precizat ca intalnirea are loc la cererea ambasadorului SUA, insa a ales ca ea sa aiba loc la Ministerul Justitiei, pentru a nu se spune despre el ca a fost chemat la ambasada Statelor Unite.

Hans Klemm a criticat in urma cu cateva zile schimbarile anuntate de Tudorel Toader. "Statul are nevoie de un stat judiciar independent si puternic", a fost reactia ambasadorului american la propunerile de modificare a legilor justitiei.

"Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar", arata martea trecuta Ambasada SUA la Bucuresti, intr-un comunicat, ca reactie la propunerile de modificare a legilor justitiei prezentate de ministrul Tudorel Toader. "Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale", a mai aratat ambasada.