Pompierii au intervenit, in ultimele 24 de ore, in 62 de localitati din 17 judete afectate de ploi torentiale si vijelii, in urma carora peste 170 de arbori au fost doborati, mai multe locuinte si curti au fost inundate si zeci de acoperisuri au fost afectate, potrivit unui bilant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), relateaza News.ro.

Potrivit reprezentantilor IGSU, au fost afectate de vijelii 62 de localitati din judetele Arges, Bacau, Caras Severin, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Neamt, Prahova, Sibiu, Timis, Teleorman si Valcea.

Echipajele de pompieri au intervenit, astfel, pentru indepartarea a 172 de copaci doborati de vant, precum si pentru scoaterea apei din 13 locuinte, opt curti si cinci subsoluri.

De asemenea, in urma furtunilor, 114 acoperisuri au fost afectate, fiind necesara interventia pompierilor. Potrivit IGSU, cele mai multe situatii de urgenta s-au inregistrat in judetul Cluj, unde pompierii militari au intervenit pentru indepartarea a 30 de copaci si pentru evacuarea apei din 10 locuinte si trei subsoluri.

Din cauza vantului puternic, au fost afectate partial 105 acoperisuri de case si cinci acoperisuri ale unor blocuri.

Si in judetul Harghita au fost semnalate probleme in localitatile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Corbu, Baile Tusnad, Suseni si Bixad, fiind necesara interventia pompierilor pentru indepartarea a 50 copaci cazuti.

In cursul zilei de duminica si pe timpul noptii, la nivel national, au fost emise 59 de atentionari si avertizari cod galben si cod portocaliu de averse, intensificari ale vantului, descarcari electrice, viituri rapide si cresteri de debite.

IGSU recomanda cetatenilor ca in perioadele cu fenomene meteorologice periculoase sa se adaposteasca in locuinte sau alte spatii care le asigura protectia si sa isi parcheze masinile la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate.

Potrivit ISU Bucuresti-Ilfov, echipajele au intervenit, in urma furtunii de duminica noapte, atat in Bucuresti, cat si in judetul Ilfov, pentru extragerea apei din opt curti si pentru indepartarea a cinci copaci de pe carosabil, precum si pentru scoaterea unui autoturism blocat in apa, relateaza News.ro.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Bucuresti-Ilfov, Daniel Vasile, echipajele de pompieri au intervenit, in Ilfov, pentru extragerea apei din sase curti, indepartarea unui copac cazut de pe carosabil si pentru scoaterea unui autoturism ramas blocat in apa.

De asemenea, in Bucuresti, au fost necesare extragerea apei din doua curti si patru interventii pentru indepartarea copacilor cazuti pe carosabil.

Aici nu au fost persoane ranite.