Ambasada Marii Britanii la Bucuresti isi exprima speranta ca orice modificari in domeniul Justitiei vor avea "rolul de a sprijini si dezvolta progresul important realizat de Romania, in ultimii ani, in lupta impotriva coruptiei", potrivit Agerpres.

"Este responsabilitatea Romaniei sa decida cu privire la legislatia proprie, in conformitate cu Constitutia si cu procedurile parlamentare", se arata intr-un punct de vedere al misiunii diplomatice transmis la solicitarea AGERPRES.

Ambasada Regatului Unit face referiri, in acest context, la independenta si eficienta institutiilor judiciare romane si la recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Speram ca orice modificare adusa sistemului de Justitie are rolul de a promova independenta si eficienta operationala ale institutiilor judiciare si ale statului de drept, luand in considerare recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE. Speram, de asemenea, ca astfel de amendamente vor include o consultare larga cu toate partile relevante", precizeaza ambasada.

Totodata, misiunea diplomatica aminteste si progresul Romaniei in domeniul luptei anticoruptie.

"Speram ca orice modificari au rolul de a sprijini si dezvolta progresul important realizat de Romania in ultimii ani in lupta impotriva coruptiei si pentru consolidarea statului de drept, prin realizarile unor institutii precum DNA", mai arata Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Ambasadele SUA si Germaniei au criticat propunerile legate de modificarea legilor justitiei, afirmand ca sunt "ingrijorate" pentru independenta sistemului judiciar.

Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar, precizeaza ambasada SUA la Bucuresti, care ii indeamna pe toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale. In opinia Ambasadei SUA, instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti, fara imixtiuni politice.

Si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania se declara ingrijorata de faptul ca modificarile anuntate de Tudorel Toader pe 23 august ar putea afecta independenta Justitiei in cazul in care ar intra in vigoare si, totodata, spune ca este surprinsa de unele materiale de presa potrivit carora propunerile de modificare a legilor justitiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeana.

Impartasim ingrijorarea Ambasadei Statelor Unite in privinta modificarilor aduse legilor justitiei, afirma miercuri Ambasada Germaniei intr-un raspuns acordat la solicitarea HotNews.ro.

"Pana in prezent, am aflat despre propunerile complexe privind reforma sistemului judiciar doar dintr-o declaratie oficiala a ministrului Justitiei. Si noi, in calitate de parteneri in cadrul Uniunii Europene, asteptam cu mare interes publicarea acestor propuneri. Salutam asigurarile Guvernului Romaniei de a se consulta, pe larg, pe marginea acestor propuneri, impreuna cu toate partile relevante si interesate. Impartasim ingrijorarea Ambasadei SUA: unele dintre modificarile prezentate ar putea avea repercusiuni directe asupra independentei justitiei, de exemplu prin reorganizarea unor competente care si-au dovedit eficienta", afirma reprezentanta diplomatica a Berlinului.

"Consolidarea statului de drept, continuarea combaterii eficiente a coruptiei, precum si alte realizari ale Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt de mare importanta si pentru Germania. Pana la sfarsitul anului trecut, Romania a inregistrat progrese notabile in baza reglementarilor si competentelor actuale", afirma Ambasada Germaniei in rapsunsul pentru HotNew.ro.