Inspectorii pentru Protectia Consumatorului si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-au autosesizat dupa aparitia in mediul online a unei inregistrari din care reise ca un client nu ar fi fost servit la un supermarket din Odorheiu Secuiesc pentru ca era roman si nu vorbea limba maghiara.

Comisarul sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor, Regiunea Centru Brasov, Sorin Susanu, a declarat pentru Agerpres ca aceasta problematica se afla in atentia institutiei pe care o reprezinta, mai ales ca in ultima vreme au mai fost inregistrate reclamatii legate de abateri privind informarea in limba romana, acelasi lant de magazine fiind sanctionat tocmai din acest motiv.

'Autosesizarea nu se refera doar la judetul Harghita, ci am considerat necesara o verificare in toate cele trei judete in care exista o coexistare a romanilor si maghiarilor, respectiv Covasna, Harghita si Mures. Chestiunea aceasta de autosesizare vine atat in principal declansata de la problema existenta, dar nu lasam deoparte nici problematica pe care noi deja o avem si discutam despre zeci de probleme similare in ultima perioada de timp, inclusiv o chestiune similara la agentul economic in aceasta cauza, care a mai fost sanctionat de noi. (...) Din punctul meu de vedere, cel putin cum arata in fata mea un astfel de raport, e o chestiune pe care o privesc cu atentie pentru ca, atat timp cat a primit o sanctiune, mai mult decat atat, la orice sanctiune se realizeaza si o consiliere cu agentul economic in care comisarul explica tot ce inseamna norme legale, pot sa ma gandesc ca, nu stiu, nu s-a inteles foarte bine aceasta problema. La momentul respectiv existau pliante si reclame promotionale exclusiv in limba maghiara', a precizat Sorin Susanu.

Acesta a spus ca se va analiza situatia de la fata locului, dar a punctat ca trebuie sa se tina cont de faptul ca, potrivit legislatiei, 'o fapta este sanctionata atunci cand organul constatator constata existenta unei fapte'.

Potrivit datelor furnizate de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Harghita, in ultimii ani s-au inregistrat mai multe reclamatii si au fost aplicate sanctiuni pentru abateri de la legislatia privind folosirea limbii romane la informarea consumatorilor.

Si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-a autosesizat vineri in urma relatarilor din presa privind incidentul dintr-un supermarket din Odorheiul Secuiesc, informeaza un comunicat de presa al institutiei, citat de Agerpres.

In mediul online a aparut joi o inregistrare din care reiese ca un barbat care dorea sa cumpere mici de la un supermarket din Odorheiu Secuiesc nu a fost servit de vanzatoare pentru ca ar fi fost roman si nu vorbea limba maghiara. Tot din videoclip reiese ca tatal angajatei i-a recomandat clientului sa invete limba maghiara.