Politia Romana, prin Directia Rutiera, a actionat pe drumurile publice din tara, pentru a verifica starea tehnica a vehiculelor. Peste 2.800 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate pentru defectiuni tehnice, pentru lipsa inspectiei tehnice periodice, pentru aplicarea pe geamuri a tratamentelor chimice sau foliilor neomologate ori pentru alte abateri de la normele rutiere, intr-o singura zi, informeaza IGPR.

Miercuri, aproape 600 de politisti rutieri au desfasurat o actiune comuna cu specialisti ai Regiei Autonome - Registrul Auto Roman, la nivel national, pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, produse pe fondul defectiunilor tehnice ale autovehiculelor.

Verificarile au vizat sistemul de franare, mecanismul de directie, sistemul de reducere a zgomotului si a emisiilor poluante, instalatia de iluminare/semnalizare, echipamentele electrice, punti, roti, anvelope si suspensie.

Activitatile de control au privit si existenta si autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, vizibilitate si legalitatea montarii si utilizarii luminilor de alta culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decat cele omologate, corectitudinea datelor din certificatul de inmatriculare, concordanta acestora cu datele si caracteristicile tehnice ale vehiculelor, detinerea inspectiei tehnice periodice si valabilitatea acesteia, a certificatului de agreare pentru activitatea de transport in regim de taxi/viza anuala, precum si aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu exceptia celor omologate si/sau certificate de catre autoritatea competenta si care sunt marcate corespunzator.

In cadrul actiunii au fost controlate 4.705 autovehicule, fiind aplicate 2.853 de sanctiuni contraventionale. Din totalul sanctiunilor contraventionale, 681 au fost aplicate pentru defectiuni tehnice, 57 pentru lipsa inspectiei tehnice periodice si 81 pentru aplicarea pe geamuri a tratamentelor chimice sau foliilor neomologate.

Pentru defectiuni tehnice grave ale mecanismului de directie sau ale sistemului de franare au fost retinute 10 permise de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, iar pentru alte genuri de defectiuni, cu gravitate mai redusa, au fost retrase 384 de certificate de inmatriculare.

Politistii rutieri au dispus, in 7 cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, intrucat pericolul cauzat de defectiunile tehnice constatate era major, evitandu-se in acest fel producerea unor evenimente rutiere. In cadrul activitatilor de control au fost constatate 34 de infractiuni, dintre care 31 la regimul circulatiei si 3 de alta natura.