Programul de inzestrare a Fortelor Navale Romane cu cele patru corvete noi are o componenta ce include realizarea etapei a doua de modernizare si inarmarea fregatelor de Tip 22 (F-221 Regele Ferdinand si F-222 Regina Maria), achizitionate in urma cu 14 ani din Marea Britanie, a declarat joi ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu. Oficialul a declarat ca pentru constructia corvetelor - ce initial era gandita sa fie facuta la santierul olandez Damen din Galati - Romania va cauta colaborari "cu industria romaneasca de profil si sunt firme cu capital romanesc sau cu capital strain care au facilitati de productie in Romania, la Braila, la Galati, la Tulcea, la Constanta, chiar si la Mangalia".

Fregata Regina MariaFoto: Navy.ro

"Cele patru corvete vor fi achizitionate intr-un efort pe care il apreciem la sapte ani de zile", a declarat Tutuianu, relateaza Agerpres.

" Va fi o procedura de dialog competitiv si suntem interesati, asa cum v-am spus, ca mai multe dintre aceste activitati economice sa se desfasoare in Romania, pentru ca avem nevoie de dezvoltare economica, de locuri de munca, de taxe si impozite si de transfer tehnologic important. Am vazut anumite comentarii prin presa ca nimeni nu vine sa construiasca special pentru noi un santier naval care sa produca patru corvete. S-a inteles gresit; pe noi ne intereseaza colaborarile cu industria romaneasca de profil si sunt firme cu capital romanesc sau cu capital strain care au facilitati de productie in Romania, la Braila, la Galati, la Tulcea, la Constanta, chiar si la Mangalia", a explicat Adrian Tutuianu, la Baza aeriana Mihail Kogalniceanu.

Potrivit ministrului, s-a decis ca modernizarea fregatelor trebuie sa aiba loc concomitent cu constructia celor patru corvete.

"Fregatele intra in acelasi pachet de masuri, pentru ca efortul de modernizare a fregatelor trebuie sa fie facut concomitent cu constructia corvetelor si trebuie sa fie lucruri complementare, se completeaza unele pe altele, la care se adauga si componenta de inarmare a acestor nave de lupta", a subliniat Tutuianu.

Citeste si:

Proiect de hotarare: Guvernul intentioneza sa cumpere patru corvete multirol in 7 ani la un pret de 1,6 miliarde de euro

Tranzactie majora in industria din Romania: Santierul naval Daewoo din Mangalia, aproape de vanzarea catre olandezii de la Damen, care mai detin si santierul naval din Galati

Ministrul Apararii: Categoric, corvetele multifunctionale vor fi construite in Romania

Ministerul Apararii a demarat abrogarea Hotararii de Guvern care aproba circumstantele si procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale construite la Galati