Uniunea Nationala a Judecatorilor este de acord "in principiu" cu propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de infiintare a unei structuri specializate de parchet care sa investigheze doar magistrati. In schimb, UNJR respinge o eventuala trecere a Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

UNJR considera "oportuna" crearea unei structuri de parchet care sa investigheze doar magistrati, "pentru a asigura protejarea judecatorilor si chiar a procurorilor de orice presiuni venite din partea altor procurori, pe de-o parte, dar si pentru a evita situatii in care afinitatile sau, dimpotriva, adversitatile locale intre procurori sau judecatori ar putea afecta impartialitatea anchetelor ce ii privesc pe magistrati".

"Datorita modului de accedere in DNA (procurori tineri, fara experienta) s-a ajuns ca procurori cu experienta de nivel de judecatorie sa ancheteze judecatori de curte de apel, ceea ce nu este normal", motiveaza Uniunea Nationala a Judecatorilor.

In schimb, UNJR nu este de acord cu propunerea ministrului justitiei Tudorel Toader de trecere a Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei, insa spune ca a propus o serie de masuri "care sa eficienteze aceasta institutie si sa-i garanteze o mai mare independenta".

In ceea ce priveste numirea conducerii instantei supreme si a parchetelor, UNJR a propus ca numirea presedintelui ICCJ sa se faca prin votul judecatorilor din intreaga tara, iar votul consultativ al procurorilor sa fie introdus si pentru numirea procurorului general.