Ministerul Sanatatii informeaza ca in perioada 9 mai - 30 august 2017 au fost confirmate, la nivel national, 16 cazuri de meningite si meningo-encefalite cu virus West Nile, fiind inregistrate sase decese, dintre care trei in Bucuresti si cate unul in judetele Buzau, Braila si Olt. Autoritatile sanitare dau asigurari ca acestea sunt cazuri sporadice si ca nu exista riscul producerii unei epidemii.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca toate aceste cazuri depistate si inregistrate in Romania sunt cazuri sporadice si in momentul de fata nu comporta riscul unei epidemii de amploare.

De asemenea, specialistii MS recomanda autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati, cat mai curand posibil, pentru a preveni raspandirea. Pe judete, situatia infectiilor cu virusul West Nile este urmatoarea: Bucuresti - 3 cazuri, Buzau - 1 caz, Braila - 1 caz, Constanta - 1 caz, Galati - 1 caz, Giurgiu - 2 cazuri, Ialomita - 1 caz, Ilfov - 2 cazuri, Olt - 1 caz, Sibiu - 1 caz, Vrancea - 2 cazuri.

Potrivit specialistilor, 80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, insa in cazul in care sunt totusi simptome precum febra ridicata si dureri puternice de cap, persoanele respective trebuie sa mearga de urgenta la cel mai apropiat cabinet medical. In cazurile severe, apar si simptome neurologice: rigiditate a gatului, varsaturi, eruptii cutanate pe piept, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica si slabiciune musculara.

MS recomanda cetatenilor evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, evitarea zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata, cum ar fi parcuri, paduri, ape statatoare, utilizarea substantelor chimice repelente de tantari, montarea de plase de protectie impotriva tantarilor, desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, indepartarea recipientelor de apa statuta si a gunoiului menajer.