Proiectul de modificare a legilor justitiei a ajuns joi dimineata, la ora 8:30, la Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce, miercuri seara, a fost postat pe site-ul Ministerului Justitiei, anunta News.ro.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca va trimite propunerile de modificare a legilor justitiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu si la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv ca doar CSM avizeaza propunerile legislative si pentru ca procurorii nu fac legi, ci doar aplica si interpreteaza legea.

"Propunerile privind modificarea legilor justitiei nu le voi trimite la Ministerul Public si nici la componentele ministerului public, pentru ca avizator este CSM. CSM care are Sectie pentru judecatori, Sectie pentru procurori si CSM-ul care este garantul independentei justitiei si avizator pe legile justitiei. (...)Trimit proiectul de lege la CSM, astept sa-l primim inapoi, il trimit la Guvern si de acolo incepe procedura decizionala. MJ este initiator, am pus in dezbatere principalele probleme", a afirmat Tudorel Toader.

Dupa numeroase critici si solicitari ale magistratilor, care au reclamat ca nu au fost consultati si au solicitat sa vada integral proiectul de lege, invocand exigentele transparentei decizionale, proiectul a fost postat miercuri seara pe site-ul Ministerului Justitiei.

Ministerul invoca, in expunerea de motive care insoteste proiectul de modificare a legilor Justitiei, prevederi din ultimul raport MCV, o serie de decizii ale Curtii Constitutionale, dar si noile "realitati si nevoie ale sistemului judiciar", care impun reformarea cadrului legislativ in domeniu.

"In ultimii ani a avut loc o reforma profunda a legislatiei care constituie principalul instrument de lucru al sistemului judiciar realizata prin adoptarea celor patru coduri in materie civila si penala care au modificat competentele instantelor si parchetelor, au reorganizat caile de atac, au generat tipuri noi de cauze si proceduri, au determinat ample reorganizari ale sectiilor si completelor instantelor. Desi unele modificari ale legilor justitiei au fost promovate cu ocazia legilor de punere in aplicare a noilor coduri, totusi exista si alte aspecte de ordin legislativ in acest domeniu ce se impun a fi supuse analizei si dezbaterii publice", se arata in expunerea de motive a proiectului de modificare a legilor Justitiei.