Cum va arata Fondul Suveran de Investitii, proiect finalizat de Finante: 27 de companii cu o valoare de 10 miliarde euro

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 31 august 2017, 7:17 Actualitate | Esenţial


Proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost finalizat şi lansat miercuri noapte în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, instituţia care va supraveghea Fondul. Acesta va cuprinde 27 de participaţii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro), potrivit news.ro.

Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) în legătură cu clasificarea Fondului (bugetar/în afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba într-o şedinţă din luna septembrie şi transmite apoi Parlamentului. Proiectul a fost elaborat împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii, precum şi cu consultarea reprezentanţilor din alte instituţii publice, în cadrul unui grup de lucru şi a unei comisii interministeriale aprobate de Guvern. Statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI. Capitalul social al Fondului va fi format din aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni, şi din aport în numerar de 1,85 miliarde lei, din care o sumă de 50 milioane lei va fi vărsată la constituire, în 2017.  

Companiile incluse în fond sunt: Engie România (la care statul român deţine 34% din acţiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), Societatea Naţională Aa Sării (51%) IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compsnis Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Naţională (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,72%). Cele 27 de participaţii au generat în ultimii ani dividende de circa 2 miliarde lei - valoare care reprezintă media dividendelor pe ultimii trei ani -, care au fost încasate de buget.

835 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Ce pedepse vor fi? (Joi, 31 august 2017, 8:21)

  asavreau [utilizator]

  Am mai avut fonduri care au dispărut cu fondurile constitute.Ar trebui să arătăm că ne-am învățat minte și să stabilim niște pedepse care să descurajeze orice intenție de risipire a banilor publici constituiți în acest fond.În lipsa acestor pedepse rămânem cu convingerea că și acest fond va fi o mare hoție.Dacă nu pedepsești abaterile și nu stabilești clar prioritățile,hoțiile devin legale.Nu asta vrea actuala putere și luptă vizibil pentru așa ceva de la instalarea la putere?Încă un pas spre hoții legale.Și ce hoții!
 • +2 (2 voturi)    
  odata fondu creat, sa vezi imprumuturi ...! (Joi, 31 august 2017, 9:30)

  pestalotiu [utilizator]

  Deci ce face guvernul zilele astea? Pai, creeaza un fond suveran de dezvoltare si loveste cat poate in credibilitatea bancilor din Romania. In mod logic, acestea din urma vor creste simtitor dobanzile la creditele pe care le acorda statului. Iar guvernul va zice : " nu ne mai imprumutam la bancile din Romania, ci la FMi fiindca dobanzile lor sunt mai mici ..." Iar FMI va cere ca guvernul sa garanteze returnarea imprumutului cu participatiile statului la FSDI . Iar la un moment dat, guvernul : "E iar criza, n-avem cu ce plati, deci instrainam participatiile la Fond ." Cine le va insfaca? Pai vezi cu cine a avut Dragnea intalniri de "afaceri" si in ce tari a calatorit cel mai mult, anu asta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version