"Suntem îngrijorati de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege și ar intra în vigoare", a declarat miercuri Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, potrivit unui comunicat al institutiei.

Angela CristeaFoto: Hotnews

Reactia Comisiei Europene vine la cateva zile dupa ce Bruxelles-ul ceruse Bucurestiului proiectul de lege si explicatii suplimentare. Proiectul de lege nu a fost facut public nici pana in acerst moment.

Intre timp, proiectul enuntat de ministrul Tudorel Toader a fost criticat de presedintele francez Emmanuel Macron, de Ambasada SUA si de Ambasada Germaniei.

Proiectul a fost criticat de cea mai mare parte a societatii civile din Romania, precum si de presedintele Iohannis si Opozitie.

"Suntem surprinși de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiției ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreședintelui Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiției Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile și prioritățile de acțiune în domeniul justitiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislației relevante. Comisia a solicitat autorităților române să transmită aceste propuneri și explicații adiționale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi", a mai spus Angela Cristea.

"Cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii și judecătorii din România în lupta împotriva corupției la nivel înalt, precum și faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenței și profesionalismului instituțiilor din sistemul judiciar. În același timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiției corupției ca infracțiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare. Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiției și al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 și să consolideze ireversibilitatea și durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi României tot sprijinul necesar", a mai declarata sefa reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.