Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat miercuri ca se reduce de la 2 ani la un an perioada de scolarizare a agentilor si subofiterilor de politie si va creste cifra de scolarizare, acestea fiind masurile pentru rezolvarea problemelor legate de deficitul de personal, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Propunem modificarea cifrei de scolarizare pentru invatamantul postliceal, ne referim la scolile de agenti si la scolile de subofiteri, de la 1.434 de locuri la 8.190. In principal, prin acest proiect de hotarare noi facem un pas inainte in rezolvarea unei probleme importante pentru Ministerul Afacerilor Interne care priveste reducerea deficitului de personal. Astfel, vom creste cifrele de scolarizare in scoli de agenti si subofiteri. Vom ajunge undeva intre 3.000 si 5.000 de absolventi pe an, comparativ cu 1.400 de absolventi cat inregistram in prezent. Deja avem sprijinul Ministerului Educatiei si am redus perioada de scolarizare de la 2 ani la un an in scolile de subofiteri", a anuntat Carmen Dan la inceputul sedintei de Guvern.

Ea a explicat ca nu va fi modificata programa Academiei de Politie, unde sunt pregatiti ofiterii de cariera, iar incadrarea din sursa externa va fi o exceptie. "Din perspectiva MAI, oamenii care ajung sa lucreze in operativ, in special in zona de ordine publica, trebuie sa treaca prin scolile ministerului, iar incadrarea din sursa externa sa fie o exceptie", a adaugat Carmen Dan.

Potrivit ministrului, vor fi achizitionate echipamente de protectie, si anume veste anti-injunghiere.

"In zilele urmatoare vom urca in SEAP si o serie de acorduri cadru pentru achizitia de echipamente, veste anti-injunghiere, asa cum am stabilit impreuna", a spus Carmen Dan.