Asociatia Magistratilor, despre legile justitiei: Ideea de "experiment judiciar" in acest caz este de neconceput

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 30 august 2017, 14:16 Actualitate | Esenţial


Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) afirma, referindu-se la precizarile facute de ministrul justitiei, dl. Tudorel Toader cu privire la dezbaterea modificarilor la legile Justitiei, ca ideea de "experiment judiciar" in acest caz este de neconceput si ca este necesara o reala dezbatere publica, neexcluzand, in niciun caz, posibilitatea magistratilor de a-si exprima opinia argumentata, in mod punctual, asupra fiecarei modificari, informeaza News.ro.

"Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala sustine regula mai inainte expusa. Numai ca, dezbatere publica, in viziunea legiuitorului, nu inseamna lansarea in spatiul public, prin intermediul unei conferinte de presa, a unor modificari de capatii la Legile Justitiei, insotita doar de prezentarea acestora, sub forma de idei (in spatiul public au fost numite pretentios 'principii', care ar fi presupus o fondamentare solida, rezultata din dezbateri), printr-un material PowerPoint postat pe site-ul Ministerului Justitiei. Astfel cum rezulta, in mod clar, din Legea nr. 52/2003, dezbaterea publica se realizeaza pe baza unui proiect de lege care trebuie sa fie adus la cunostinta publica, anterior deschiderii dezbaterii. De altfel, este modul in care Ministerul Justitiei a procedat in mod constant pana in prezent, proba fiind, in acest sens, proiectele de lege postate pe site", precizeaza magistratii.  

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) subliniaza, de asemenea, ca modalitatea de lucru "este una noua, instituita de actualul ministru al justitiei, si nu safisface exigentele legale privind transparenta decizionala", cu atat mai mult cu cat ministrul a spus ca a lansat "idei de modificare" a Legilor Justitiei. 

"Or, este limpede ca un magistrat care se respecta si isi respecta profesia nu poate formula puncte de vedere argumentate cu privire la aspecte de esenta pentru sistemul judiciar si pentru cetatenii acestei tari, pe baza unor "idei de modificare" care aduc mai degraba a discutie gen club de carte. Acesta este motivul pentru care Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a ramas in expectativa, dupa ce i-a solicitat d-lui prim-ministru sa ia masuri pentru publicarea proiectului de modificare a celor 3 Legi ale Justitiei, neexprimandu-si opinia cu privire la preconizatele modificari (care inca nu-s!)", remarca magistratii.  

In acest context, AMR mentioneaza ca a raspuns tuturor solicitarilor privind exprimarea punctului de vedere cu privire la propunerile de modificare a Legilor Justitiei, care au debutat in anul 2015 (prin propunerile efective trimise de fostul CSM catre Ministerul Justitiei), dar ca o mare parte din "ideile de modificare" a Legilor Justitiei prezentate in conferinta de presa din 23 august a si in PowerPoint nu au format subiectul discutiei, nici in grupul de lucru de la Senat si nici in cel de la Ministerul Justitiei, ci au aparut fara sa poata fi dezbatute in interiorul sistemului judiciar, cum ar fi fost normal.

857 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Ministrul Justitiei (Miercuri, 30 august 2017, 14:30)

  Grasul [utilizator]

  Domnul Tudore Toader a inceput sa umble cu alba-neagra!
 • +1 (1 vot)    
  Este cunoscut ca AMR,spre deosebire de UNJR, (Miercuri, 30 august 2017, 15:28)

  Susufler0 [utilizator]

  nu are veleitati de a se constitui intr-o trambulina pt cariera profesionala a judecatorilor ce se afla in organele sale de conducere, si cu atat mai putin intr-o trambulina politica pt acestia !

  Datorita acestui fapt Asociatia nu este atat de prezenta si de zgomotoasa in spatiul public, neavand interventii ce ar putea fi considerate, pozitii cu caracter politic, precum are surata ei mai mare. In schimb pozitiile sale in chestiunile ce o privesc in mod strict, cum ar fi modificarea legilor justitiei, modificare ce poate afecta independenta justitiei, respectiv politizarea ei si prin aceasta poate afecta insasi structura statului de drept,sunt mult mai articulate, mai serioase si mai benefice pt intreaga breasla a magistratilor (judecatori si procurori).

  Din acest punct de vedere este foarte corecta abtinerea de a se pronunta pe niste "idei" insirate sumar intr-o conferinta de presa de catre ministrul justitiei.

  Prin pozitia sa publica, in subsidiar, AMR a atras atentia si asupra faptului ca in chestiunea modificarilor legilor justitiei, Tudorel Toader are un comportament inconsecvent : cand de jurist ce palavrageste la un sprit despre anumite idei de modificare a unor legi fundamentale, cand de politician abil care cunoaste deja bine metodele de a evita impactul dezbaterilor publice asupra unor acte normative marcate de o nota politica partizana evidenta.

  PS. Sper ca AMR sa prezinte CSM o analiza aprofundata, corecta si nepartizana asupra proiectului de lege al MJ.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version