Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) afirma, referindu-se la precizarile facute de ministrul justitiei, dl. Tudorel Toader cu privire la dezbaterea modificarilor la legile Justitiei, ca ideea de "experiment judiciar" in acest caz este de neconceput si ca este necesara o reala dezbatere publica, neexcluzand, in niciun caz, posibilitatea magistratilor de a-si exprima opinia argumentata, in mod punctual, asupra fiecarei modificari, informeaza News.ro.

"Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala sustine regula mai inainte expusa. Numai ca, dezbatere publica, in viziunea legiuitorului, nu inseamna lansarea in spatiul public, prin intermediul unei conferinte de presa, a unor modificari de capatii la Legile Justitiei, insotita doar de prezentarea acestora, sub forma de idei (in spatiul public au fost numite pretentios 'principii', care ar fi presupus o fondamentare solida, rezultata din dezbateri), printr-un material PowerPoint postat pe site-ul Ministerului Justitiei. Astfel cum rezulta, in mod clar, din Legea nr. 52/2003, dezbaterea publica se realizeaza pe baza unui proiect de lege care trebuie sa fie adus la cunostinta publica, anterior deschiderii dezbaterii. De altfel, este modul in care Ministerul Justitiei a procedat in mod constant pana in prezent, proba fiind, in acest sens, proiectele de lege postate pe site", precizeaza magistratii.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) subliniaza, de asemenea, ca modalitatea de lucru "este una noua, instituita de actualul ministru al justitiei, si nu safisface exigentele legale privind transparenta decizionala", cu atat mai mult cu cat ministrul a spus ca a lansat "idei de modificare" a Legilor Justitiei.

"Or, este limpede ca un magistrat care se respecta si isi respecta profesia nu poate formula puncte de vedere argumentate cu privire la aspecte de esenta pentru sistemul judiciar si pentru cetatenii acestei tari, pe baza unor "idei de modificare" care aduc mai degraba a discutie gen club de carte. Acesta este motivul pentru care Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a ramas in expectativa, dupa ce i-a solicitat d-lui prim-ministru sa ia masuri pentru publicarea proiectului de modificare a celor 3 Legi ale Justitiei, neexprimandu-si opinia cu privire la preconizatele modificari (care inca nu-s!)", remarca magistratii.

In acest context, AMR mentioneaza ca a raspuns tuturor solicitarilor privind exprimarea punctului de vedere cu privire la propunerile de modificare a Legilor Justitiei, care au debutat in anul 2015 (prin propunerile efective trimise de fostul CSM catre Ministerul Justitiei), dar ca o mare parte din "ideile de modificare" a Legilor Justitiei prezentate in conferinta de presa din 23 august a si in PowerPoint nu au format subiectul discutiei, nici in grupul de lucru de la Senat si nici in cel de la Ministerul Justitiei, ci au aparut fara sa poata fi dezbatute in interiorul sistemului judiciar, cum ar fi fost normal.