Presedintele Klaus Iohannis a criticat miercuri "unii lideri tineri" din Uniunea Europeana care "isi imagineaza o abordare aproape concurentiala" intre politica europeana de aparare si NATO.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Romania va continua sa sprijine eforturile de consolidare a rolului Uniunii in domeniul securitatii si al apararii, in deplina complementaritate cu NATO, in nici un caz concurential cu NATO. Subliniez acest lucru fiindca exista lideri relevanti in Uniune care isi imagineaza aproape o abordare concurentiala. Unii lideri tineri", a spus seful statului, intr-un discurs sustinut cu prilejul primirii sefilor de misiuni si a consulilor generali cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.

Klaus Iohannis a precizat ca Romania trebuie sa sustina "dezvoltarea unor forme de cooperare in materie de securitate si aparare, cum este Cooperarea Structurata Permanenta (PESCO), fara insa ca aceasta sa duca la crearea unor linii de separatie intre statele membre".

Presedintele a mai aratat Romania trebuie "sa fie pe deplin implicata inca de la inceput in PESCO", pentru a putea valorifica oportunitatile "financiare, de inovare si tehnologizare care vor fi generate de acest tip de cooperare".

Seful statului a mai facut o precizare legate de doua initiative la care Romania este parte - Formatul Bucuresti si Initiativa celor Trei Mari, "pentru a elimina anumite confuzii care au fost create in unele cancelarii occidentale".

Astfel, "Formatul Bucuresti este destinat discutarii temelor de aparare comuna pe Flancul Estic" iar "initiativa celor Trei Mari nu are componenta militara si de aparare, este destinata dezvoltarii regionale civile".

"Asadar, participam la doua formate regionale importante, unul pe dimensiunea de aparare colectiva, celalalt pe dimensiunea de dezvoltare regionala", a subliniat Klaus Iohannis.

Formatul Bucuresti este o initiativa la care participa 9 tari aflate pe flancul estic al NATO: Romania, Estonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Cehia, Letonia, Ungaria si Bulgaria.

Din Initiativa celor trei Mari fac parte Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, Romania, Bulgaria, Croania si Slovenia. Primul eveniment la care presedintele american Donald Trump a participat in Europa a fost un summit al Initiativei celor Trei Mari, gazduit de Polonia.