Procurorul general Augustin Lazar a declarat, marti, dupa intalnirea cu sefii parchetelor din tara, ca este necesar ca Ministerului Public sa i se acorde resursele umane pentru a functiona in continuare in conditii bune, el aratand ca institutia are peste 500 de posturi neocupate in acest moment, potrivit News.ro.

Augustin LazarFoto: Captura YouTube

Lazar a facut si un bilant al activitatii Ministerului Public pe primul semestru al acestui an, afirmand ca, in pofida dificultatilor, Parchetul General a solutionat prin trimitere in judecata si acord de recunoastere a vinovatiei aproximativ 24.300 de dosare, cu 1,3% mai mult fata de anul trecut.

Augustin Lazar a mai spus ca a fost facuta si o analiza a volumului de activitate pe primul semestru al acestui an, cand Ministerul Public a avut de solutionat aproximativ 1,4 milioane de dosare. Potrivit acestuia, au fost solutionate 273.707 de dosare, o scadere cu 8% fata de anul trecut.

"Ne-am pus problema resurselor pe care parchetele si organele judiciare trebuie sa le aiba la indemana. Daca privim schema de 2.900 de procurori, putin peste 500 de posturi sunt neocupate in Ministerul Public. Nu trebuie sa va explic eu de ce - pentru ca Institutul National al Magistraturii nu a reusit sa asigure fluxul necesar de procurori pregatiti la nivelul la care avem nevoie, pentru ca multi absolventi merg judecatori, in contextul pe care il stiti, pentru ca multi procurori au plecat la pensie in acelasi context pe care il avem. Este necesar ca Ministerului Public sa i se acorde resursele umane necesare de a functiona in continuare in conditii bune", a spus Augustin Lazar.

Procurorul general spune ca, in pofida acestor dificultati, in acest an Ministerul Public a solutionat prin trimitere in judecata si acord de recunoastere a vinovatiei aproximativ 24.300 de dosare, cu 1,3% mai mult fata de anul trecut, si au fost trimisi in judecata 31.819 inculpati, aproximativ egal cu numarul de anul trecut: "A fost o eficacitate puternica, in ciuda resursei precare pe care o avem. (...) Avem nevoie de resursa umana pentru a ocupa posturile libere din Ministerul Public."