Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, ca in cel mult doua saptamani va prezenta masurile pe care ministerul le va lua pentru indeplinirea cerintelor impuse de CEDO referitoare la conditiile din inchisori, potrivit News.ro. Ministrul Justitiei spune ca, printre altele, urmeaza sa fie construite doua noi penitenciare, iar cele existente ar urma sa fie extinse si modernizate.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

"Sigur intr-o saptamana, maxim doua, vom prezenta public ceea ce se numeste foaia de parcurs, masurile pe care le avem in vedere pentru indeplinirea cerintelor hotararii-pilot a CEDO. (...) Vom construi doua noi penitenciare, cu unul suntem deja in faza hotararii de Guvern. Vom extinde penitenciarele existente, vom moderniza acolo unde este de modernizat", a declarat Tudorel Toader, prezent marti la festivitatea de absolvire a promotiei 2017 si aniversarea a 20 de ani de la infiintarea Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare de la Targu Ocna.

"In opinia mea, o societate moderna democratica nu trebuie sa aiba obiectiv construirea de penitenciare, ci sa aiba rolul de preventie, ca sa nu aiba nevoie de penitenciare", a mai spus ministrul Justitiei.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a decis, in luna aprilie, ca in penitenciarele din Romania, conditiile de detentie contravin Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si arata o disfunctionalitate structurala care necesita adoptarea de masuri generale de catre stat. Astfel, Romania avea la dispozitie sase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situatiei din inchisori.

In aceste conditii, CEDO cere Romaniei sa implementeze masuri care sa diminueze supraaglomerarea din inchisori si sa amelioreze conditiile de detentie. Instanta lasa statului dreptul de a stabili ce demersuri concrete trebuie sa faca pentru a rezolva problemele, precizand, insa, ca, daca statul nu poate garanta fiecarui detinut conditii de detentie conforme Articolului 3 din Conventie, atunci recomanda reducerea numarului de persoane din penitenciare.

CEDO a decis ca Romania trebuie sa plateasca, in total, 16.000 de euro despagubiri morale si 1.850 de euro cheltuieli de judecata, dupa ce instanta europeana a fost sesizata de Daniel Arpad Rezmives, Laviniu Mosmonea, Marius Mavroian si Iosif Gazsi in legatura cu conditiile din inchisorile din Romania.

Reclamantii s-au plans, printre altele, de supraaglomerarea din celule, de insuficienta instalatiilor sanitare si de lipsa de igiena, de calitatea scazuta a hranei, de sobolani si insecte in celule.

Instanta europeana a decis sa aplice in acest dosar o hotarare pilot, estimand ca situatia reclamantilor arata o problema generala care isi are originea intr-o disfunctionare structurala proprie sistemului carcelar roman. In aceste conditii, CEDO cere Romaniei sa implementeze masuri care sa diminueze supraaglomerarea din inchisori si sa amelioreze conditiile de detentie.