Ambasadorul Romaniei in Statele Unite, George Maior, fost director al Serviciului Roman de Informatii, a declarat marti ca a raspuns tuturor intrebarilor Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, insa a precizat ca, in cazul in care va fi chemat din nou, va raspunde solicitarii legislativului, potrivit Agerpres.

George MaiorFoto: Agerpres

"Eu am facut un efort necesar de a traversa Atlanticul pentru a raspunde intrebarilor comisiei de ancheta. Cred ca am raspuns la toate intrebarile adresate, unele foarte interesante. Eu cred ca am raspuns corect. (...) Am fost deschis, comunicativ cu membrii comisiei si in acest context nu am ce sa comentez ceea ce interpreteaza unii membri ai comisiei", a afirmat George Maior, intrebat despre scrisoarea membrilor forului parlamentar catre presedintele Klaus Iohannis.

El a subliniat ca vizita la Gabriel Oprea a fost una cu caracter privat: "Nu a avut nicio conotatie neconstitutionala, ilegala sau chiar imorala. (...) Nu este deloc o problema de moralitate. (...) Am si sugerat comisiei sa intrebe SRI, care nu poate sa raspunda decat ca s-a comportat impecabil din punct de vedere al activitatii sale", a afirmat George Maior, adaugand ca nu a implicat Serviciul Roman de Informatii intr-o activitate politica.

Intrebat si daca se va prezenta la comisia parlamentara in cazul in care va fi chemat din nou, George Maior a raspuns: "Intotdeauna vin si raspund Parlamentului. Si eu am fost presedinte de comisie de ancheta si stiu ce inseamna o comisie de ancheta."

George Maior mai spune ca relatia cu parchetele in timpul mandatului sau la conducerea SRI a fost exemplara: "Relatia cu parchetele a fost exemplara si desfasurata in termeni strict legali. Serviciul poate fi intrebat si acum de comisia parlamentara de control, care este foarte activa, orice. Nu imi fac niciun fel de problema din acest punct de vedere."

Actualul ambasador al Romaniei la Washington a mai precizat ca are o comunicare foarte buna cu presedintele Klaus Iohannis pe probleme legate de Parteneriatul romano-american: "'Eu comunic foarte bine cu domnul presedinte Klaus Iohannis pe probleme legate de Parteneriatul romano-american, care este la cel mai inalt nivel calitativ din istorie. Acest lucru il discut intotdeauna cu presedintele Iohannis."

Luni, Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a decis sa il informeze pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, referitor la faptul ca fostul director al SRI ambasadorul George Maior a refuzat sa raspunda intrebarilor forului. Propunerea a fost facuta de deputatul PSD Liviu Plesoianu si a fost adoptata cu sapte voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri: "La propunerea domnului Plesoianu, colegii au votat sa facem o informare catre presedintele Romaniei cu privire la faptul ca raspunsurile date de domnul Maior nu au fost satisfacatoare", a afirmat presedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea.