Procurorul general Augustin Lazar se va intalni, marti, cu procurorii sefi ai Parchetelor de pe langa Curtile de Apel din tara, pentru a discuta despre proiectul de modificare a legilor justitiei anuntat de ministrul Tudorel Toader, potrivit news.ro.

Sefii Parchetelor Curtilor de Apel din tara au fost convocati la Bucuresti de catre procurorul general, iar sedinta Consiliului Consultativ al procurorilor generali este programata pentru ora 11.00, la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Din Consiliul Consultativ al procurorilor generali fac parte procurorii sefi ai celor ai 15 Parchete de pe langa Curtile de Apel din tara.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, in 23 august, proiectul de lege privind legile justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent. Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati.

O alta modificare vizeaza infiintarea unei a treia directii in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, care va face urmarirea penala in cazul magistratilor suspectati de comiterea unor infractiuni.

Totodata, solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificarilor anuntate. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate. Potrivit acelorasi propuneri, Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei.

De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. De asemenea, o alta propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) sa se prezinte la examen doar candidatii care au varsta de peste 30 de ani si 5 ani experienta in domeniul juridic.