"Ministrul britanic al apararii nu va mai putea participa la reuniunile Consiliului de ministri ai apararii; Londra va parasi Agentia Europeana de Aparare si Europolul; centrele de cercetare si industria apararii din UK nu vor mai putea beneficia de fonduri europene; Londra nu isi va mai putea asuma conducerea operatiunilor europene" - acestea sunt cateva dintre consecintele Brexitului prezentate intr-un editorial publicat in Le Monde de fostul ministrul al Apararii Mihnea Motoc, acum consilier pe probleme de aparare al lui Jean-Claude Juncker, si de negociatorul-sef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

Mihnea MotocFoto: MApN

Intitulat "Pentru o aparare europeana integrata", articolul face apologia unei colaborari mai stranse intre cele 27 de state membre, dar cere si o implicare financiara si umana sporita a statelor membre la misiunile sub drapel UE.

Motoc si Barnier arata ca la nivelul Comisiei Europene a fost instituit "un fond european de aparare destinat sa sustina dezvoltarea in comun a viitoarelor tehnologii si echipamente din domeniul apararii", un fond care ar putea reprezenta 1 % din bugetul UE incepand din 2021.

In ceea ce priveste Brexitul, cei doi autori arata ca, chiar si in aceasta situatie, "UE 27 si Regatul Unit vor trebui sa isi uneasca fortele pentru a face fata amenintarilor comune: securitatea concetatenilor nostri nu se negociaza. De aceea, vom examina, la timpul potrivit, conditiile necesare pentru ca UE 27 si Regatul Unit sa poata colabora pe probleme de securitate si aparare".