Premierul ceh, Bohuslav Sobotka, a propus luni ca statele Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro sa poata participa cu titlu de observator la reuniunile ministrilor de finantele din tarile Eurogrupului, pentru a 'spori increderea reciproca' in interiorul blocului comunitar, informeaza AFP, citata deAgerpres.

'Statele care nu folosesc moneda euro ar putea beneficia de un statut de observator la reuniunile tarilor zonei euro (...) Republica Ceha avanseaza aceasta idee, vom vedea daca va obtine un sprijin mai larg', a declarat premierul social-democrat la reuniunea anuala a ambasadorilor cehi.

El si-a argumentat aceasta propunere prin faptul ca in opinia sa un astfel de statut de observator acordat tarilor din afara zonei euro ar putea 'spori increderea reciproca' si 'ar impiedica 'crearea unei prapastii' intre cele doua grupuri de tari.

Intrata in UE in anul 2004, Republica Ceha 'nu se pregateste' sa intre in zona euro, afirma fostul ministru de finante Andrej Babis, liderul miscarii centriste ANO, aflata in fruntea sondajelor in perspectiva alegerilor legislative din luna octombrie.