Comisia parlamentara de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 a decis, luni, sa il informeze pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cu privire la faptul ca fostul director al SRI ambasadorul George Maior a refuzat sa raspunda intrebarilor forului, informeaza Agerpres.

Propunerea a fost facuta de deputatul PSD Liviu Plesoianu si a fost adoptata cu sapte voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri.

"La propunerea domnului Plesoianu, colegii au votat sa facem o informare catre presedintele Romaniei cu privire la faptul ca raspunsurile date de domnul Maior nu au fost satisfacatoare", a precizat presedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

Ea a precizat ca s-a abtinut de la vot. "Eu m-am abtinut de la vot, acesta a fost votul membrilor comisiei, nu astept nimic decat il informez cu privire la faptul ca domnul Maior, in calitate acum de ambasador, s-a prezentat la comisie si membrii comisiei care au votat se pare ca nu au fost satisfacuti de raspunsurile primite si considera ca nu e in regula aceasta atitudine a domnului Maior", a explicat Oana Florea.

Presedintele comisiei parlamentare a adaugat ca ramane la latitudinea sefului statului ce decizie va lua, subliniind ca membrii comisiei nu au competenta de a cere sanctionarea lui George Maior.

"Nu pot sa judec. Si prin faptul ca sunt jurist stiu ca in unele tari lumea s-a prevalat de dreptul la tacere sau de dreptul de a nu te autoincrimina si in unele cazuri oamenii chiar nu au raspunsuri, de aceea m-am abtinut de la vot. (...) Nu avem competente sa cerem sanctionarea. Rolul meu de presedinte este sa supun la vot propunerile membrilor, ceea ce am si facut. Acestia au decis ca este util un astfel de demers. Eu, personal, nu astept nimic, nu pot decat sa pun in aplicare ceea ce prin vot democratic membrii comisiei au decis", a aratat Oana Florea.

Ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior a afirmat pe 12 iunie, in fata Comisiei , ca a fost in seara scrutinului la Gabriel Oprea acasa, la un eveniment privat si ca intre el si fostul ministru de interne exista o relatie de prietenie.

Maior, audiat in comisie, a recunoscut ca in seara scrutinului din 2009 a fost acasa la Gabriel Oprea, insa pentru "un eveniment privat".

"In toate acele zile ale anului 2009, inclusiv in acea zi, din punct de vedere al atributiilor mele legale si oficiale, acestea au fost indeplinite conform legii. Au existat si exista in viata unui om, chiar detinand asemenea functie, si aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legatura cu actiunea institutiei ca atare", a afirmat Maior, intrebat daca poate confirma prezenta acasa la Gabriel Oprea in 2009, potrivit News.ro.

Fostul sef al SRI a refuzat sa ofere alte detalii, pe motiv ca evenimentul era "privat".

"Nu s-au intamplat aspecte pe care sa le sesizez ca ilegale, neconstitutionale si chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al functionarii institutiilor si persoanelor care reprezinta acele institutii. Nici din acest punct de vedere nu am ce sa imi reprosez", a afirmat el.