Aducerea sub control a crizei europene a migrantilor este principalul punct al unui summit al celor patru mari puteri europene ce este gazduit luni de presedintele francez Emmanuel Macron, ce a invitat si trei natiuni africane la discutiile de la Paris, informeaza Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Agerpres/EPA

Acest summit are loc in conditiile in care tarile europene inca au opinii diferite privind modul inc are trebuie gestionat fluxul de sute de mii de migranti ce fuge de razboaiele, saracia si tulburarile politice din Orientul MIjlociu si Africa.

De-a lungul acestei veri, Macron a cautat sa ia initiativa si sa incerce sa controleze fluxul de migranti ce trece Mediterana dinspre Libia.

El a propus infiintarea unor “puncte fierbinti” in Africa unde sa se gestioneze solicitarile de azil, o idee a carei viabilitate este pusa sub semnul intrebarii de aliati europeni si africani.

Potrivit diplomatilor, summitul de luni - unde participa si Germania, Italia si Spania, impreuna cu lideri din Ciad, Niger si Libia - este menit sa analizeze situatia.

“Pare ca migratia este un subiect prioritar pentru toate aceste tari”, a declarat un oficial de la Palatul Elysee, adaugand ca Parisul vrea sa gaseasca metode de a gestiona migratia in fazele initiale.