Israelul a finalizat negocierile cu SUA pentru achizitionarea suplimentara a 17 avioane de vanatoare F-35 "invizibile" pentru radar (stealth), acestea urmand sa se adauge celor 33 de avioane de acelasi tip comandate deja, a anuntat duminica Ministerul Apararii israelian, relateaza AFP, citata deAgerpres.

F-35 A Lightning IIFoto: US Air Force

Israelul, care a primit deja cinci avioane F-35, a prezentat aceste aparate drept unul din raspunsurile sale la "amenintarea" iraniana, intrucat se considera ca ele nu pot fi observate de sistemele de aparare antiaeriana, in special de bateriile S-300, livrate Iranului de Rusia.

Negocierile, care au dus la incheierea unui acord final privind achizitionarea a 17 aparate F-35 suplimentar, au permis reducerea la mai putin de 100 milioane de dolari a costului fiecarui aparat, fata de 110 milioane de dolari cat fost inainte, a declarat Ministerul Apararii israelian.

Avioanele sunt construite de fabricantul american Lockheed Martin. Primele F-35 israeliene, redenumite "Adir" ("puternic" in ebraica), ar urma sa devina operationale in acest an.