Reprezentantii sindicatelor din invatamant se intalnesc luni cu premierul Mihai Tudose, printre temele de discutie numarandu-se necesitatea elaborarii unei noi Legi a educatiei nationale care sa acorde elevului rolul central in ceea ce inseamna educatia din Romania, programele scolare invechite, subfinantarea sistemului, salarizarea angajatilor din educatie, scrie News.ro.

In ceea ce priveste legea educatiei, sindicalistii considera ca un act normativ realizat cu responsabilitate si supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confrunta de mai bine de 20 de ani sistemul de educatie din Romania, ei urmand sa solicite Guvernului sa le somunice care este graficul elaborarii, dezbaterii publice si adoptarii acestei legi.

Opinia sindicatelor din invatamant referitoare la programele scolare este ca acestea sunt invechite si neadaptate cerintelor de pe piata muncii.

"Elevii nu sunt pregatiti sa faca fata provocarilor din plan profesional si nici macar pentru a-si gestiona singuri viata. Din cauza programelor, sistemul de educatie este axat pe partea teoretica, mai putin practica, iar programul elevilor este sufocant, incetinind dezvoltarea acestora. In opinia noastra, programele scolare trebuie sa fie regandite din temelii; ele trebuie adaptate la cerintele reale ale pietei muncii. Cand va lua Guvernul Romaniei o asemenea decizie, asteptata cu interes de milioane de elevi, de parintii acestora, de cadrele didactice dar si de mediul economic, care se plange de slaba pregatire a absolventilor de invatamant?", se intreaba profesorii.

Ei considera ca "subfinantarea educatiei plaseaza scolile din Romania intr-un alt secol" si ca lipsa dotarilor in cele mai multe dintre unitatile de invatamant accentueaza si mai mult starea precara a sistemului de educatie.

Sindicatele din invatamant reclama si ca banii castigati in instanta ajung in buzunarele cadrelor didactice, dupa lungi amanari, faptul ca, desi salariile brute ar urma sa fie majorate cu 50%, cresterea salariilor nete in educatie va fi de 25% in anul 2018, dar si ca in sistemul de educatie pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei.

O alta problema pe care cadrele didactice vor sa o discute cu premierul se refera la calculul incorect al sporurilor.

"Desi conform H.G. nr/. 38/2017 salariile de baza s-au majorat, de la data de 1 ianuarie 2017, in medie, cu 15%, calcularea sporurilor, indemnizatiilor prevazute de art. 3 3 alin. (4) din O.U.G. nr. 57/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se face la salariile de baza majorate de la 1 ianuarie 2017, ci aceste sporuri si indemnizatii sunt calculate prin raportare la salariul de baza din luna decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic", sustin sindicalistii.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine si renuntarea la costul standard per elev, considerand ca atat timp cat determinarea acestuia se face prin hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Educatiei, in functie de cuantumul cheltuielilor de personal stabilit de Ministerul Finantelor Publice pentru salariatii din invatamant si aprobat de Parlamentul Romaniei, prin Legea bugetului de stat, existenta acestui cost standard nu se justifica.