Agentia Nationala a Medicamentului confirma una dintre concluziile importante ale raportului publicat de Observatorul Roman de Sanatate (http://health-observatory.ro/home) privind sponsorizarile raportate de industria farmaceutica si medici sau organizatiile medicale. Observatorul Roman de Sanatate a atras atentia asupra numarului crescut de raportari incomplete/imprecise, care reprezinta 14% din totalul raportarilor realizate de sponsori. Valoarea totala a sponsorizarilor acordate de industria farmaceutica, in 2016, este de 50 milioane de Euro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale precizeaza, intr-un comunicat, ca “unii sponsori nu au tinut cont de recomandarea ANMDM, postata pe site in data de 18.01.2017, de utilizare a formularelor electronice de declarare si respectare a Ghidurilor de completare a formularelor de declarare (online, pentru beneficiar si prin e-mail, pentru sponsor) disponibile pe site–ul institutiei. Din aceasta cauza, respectiv prin alterarea formatarii sablonului recomandat, sumele numerice au fost stocate ca si text, ceea ce a determinat ca la importul datelor in sistemul ANMDM de centralizare a datelor aferente sponsorizarilor din 2016, sa se genereze erori de marca zecimala. Pe masura detectarii erorilor in sistem, ANMDM va proceda la corectarea manuala a erorilor sesizate”.

Deocamdata, conform notificarilor transmise Observatorului Roman de Sanatate, un numar de patru medici si o companie farmaceutica au sesizat ca datele raportate de ei ar fi fost preluate eronat pe site-ul autoritatilor publice. Observatorul Roman de Sanatate subliniza ca „problemele structurale ale modalitatii de raportare a sponsorizarilor industriei farmaceutice incurajeaza raportarile inexacte si generarea de “date murdare”. Aceasta situatie ingreuneaza identificarea acelor companii din industrie axate pe finantari pozitive (de exemplu donatii de medicamente, finantari ale unor activitati independente de cercetare, etc) si diferentierea lor de companiile care folosesc sponsorizarile ca mijloc mascat de stimulare a comportamentelor de prescriere a medicamentelor”.

Raportul citat subliniaza si ca valoarea totala a sumelor raportate de beneficiari (medici, organizatii, spitale) este de 4 ori mai mica decat valoarea totala a sumelor raportate de companiile farmaceutice. Cauzele tin de neglijenta cu care au fost completate raportarile sau pur si simplu de absenta depunerii rapoartelor.

Valoarea totala a finantarilor acordate de industria farmaceutica in 2016 lumii medicale este de 50 milioane de Euro. Principala destinatie a acestor fonduri au fost evenimentele educationale (37,4%), urmate de finantarile prin mijloace materiale (22,3%), activitati de publicitate/campanii (9,3%), onorarii pentru conferentiere (7,2%) si onorarii pentru activități de consultanta sau in advisory boards (2,6%).

Raportul integral poate fi accesat aicihttp://health-observatory.ro/home.