Premierul Mihai Tudose a scris pe Facebookca randamentul mediu al pilonului II de pensii, din 2008 pana in prezent, a fost aproximativ de 4%, in timp ce in pilonul I s-a calculat punctul de pensie prin raportul dintre salariul incasat si salariul mediu, motiv pentru care o persoana care a avut o crestere anuala a salariului mai mare de 4% fata de cresterea salariului mediu va avea o pensie mai mare decat o persoana care a optat pentru pilonul II.

Mihai TudoseFoto: Captura Antena 3

"Randamentul mediu, din 2008 pana in prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. In Pilonul I, punctul de pensie se calculeaza ca fiind raportul dintre salariul incasat si salariul mediu. Acest lucru inseamna ca o persoana care a avut o crestere anuala a salariului mai mare de 4% fata de cresterea salariului mediu va avea la pensie mai multi bani decat o persoana care a optat si pentru Pilonul II", a scris Tudose pe Facebook.

Seful guvernului ofera ca exemplu persoanele care in toata perioada 2008 - 2017 au avut salariul minim.

"Acesta a avut o crestere de aproximativ 180% in aceasta perioada in timp ce salariul mediu a crescut cu mai putin de 100%. Rezulta ca acesta a avut o crestere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat si pentru Pilonul II", a mai scris premierul, incheind: "Randamentul la care m-am referit, calculat in raport cu punctul de pensie, viza suma incasata de beneficiar la pensie in cele doua ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".

Premierul Mihai Tudose a declarat vineri ca se analizeaza cresterea sumelor care se varsa la pilonul I de pensii, astfel incat acestea sa nu mai fie egale cu cele de la pilonul II, intrucat cifrele au aratat ca randamentul pilonului I este mult mai mare decat al pilonului II, iar statul este un administrator mai bun.