Necesitatea elaborarii unei noi Legea a Educatiei, programele scolare invechite si neadaptate cerintelor de pe piata muncii, subfinantarea educatiei, faptul ca sumele restante la drepturi salariale ale profesorilor ajung abia dupa lungi amanari, calculul incorect al sporurilor, modificare legii pensiilor, cresterile salariale si renuntarea la costul standard per elev sunt cele opt probleme care vor fi abordate de catre Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) la intalnirea de luni a sindicalistilor cu premierul Mihai Tudose. In cazul in care Guvernul nu va incerca sa gaseasca solutii, spun sindicalistii, acestia ameninta cu greva in toamna.

Sindicalistii sunt interesati de graficul elaborarii, dezbaterii publice si adoptarii noii Legi a Educatiei, anuntata de guvernarea PSD-ALDE, sustinand, totodata, ca programele scolare sunt invechite si neadaptate cerintelor de pe piata pietei, iar programul elevilor este sufocant.

"In opinia noastra, programele scolare trebuie sa fie regandite din temelii; ele trebuie adaptate la cerintele reale ale pietei muncii. Cand va lua Guvernul Romaniei o asemenea decizie, asteptata cu interes de milioane de elevi, de parintii acestora, de cadrele didactice dar si de mediul economic, care se plange de slaba pregatire a absolventilor de invatamant?", arata un comunicat al FSLI.

Sindicalistii mai spun ca subfinantarea educatiei plaseaza scolile din Romania intr-un alt secol, iar lipsa dotarilor in cele mai multe dintre unitatile de invatamant accentueaza si mai mult starea precara a sistemului de educatie.

"Nu este admisibil sa existe scoli care nu au fost reabilitate sau care reprezinta un pericol pentru elevi, pentru ca nu au, de exemplu, autorizatie de functionare din partea ISU. Este de neacceptat, de asemenea, ca in multe dintre scoli sa nu existe laboratoare dotate corespunzator, ca grupurile sanitare sa fie aceleasi de zeci de ani sau banala creta sa fie cumparata din banii parintilor!", arata in acelasi document.

De asemenea, reprezentantii FSLI mai reclama ca banii castigati in instanta ajung la cadrele didactice dupa lungi amanari, precizand ca, in medie, fiecare angajat din educatie ar trebui sa recupereze aproximativ 5.000 de lei. In aceste conditii, ei solicita Guvernului sa rezolve in perioada imediat urmatoare aceasta problema.

Totodata, acestia amintesc de faptul de cresterea salariilor nete in educatie.

"Cresterea salariilor nete in educatie va fi de 25% in anul 2018, chiar daca salariile brute ar urma sa fie majorate cu 50%.Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, urmeaza sa se aplice prevederile Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, incepand cu aceeasi data, se va schimba modul in care vor fi achitate darile catre stat ale angajatului. Ceea ce inseamna, ca majorarea cu 50% a salariului brut anuntata pentru anul viitor, la nivelul salariului net nu reprezinta mai mult de 25%", mai spun sindicalistii.

Sindicalistii reclama inechitatile din sistemul de pensii si calculul incorect al sporurilor, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic si cer sa se renunte la costul standard per elev.

"In situatia in care Guvernul Romaniei nu va face efortul de a gasi solutii la problemele expuse mai sus, Executivul trebuie sa ia in calcul faptul ca exista riscul major sa se declaseze un conflict de amploare, in sistemul de invatamant, in toamna acestui an", se arata in finalul comunicatului citat.