Controlul derulat de Inspectia Judiciara la Directia Nationala Anticoruptie, la solicitarea ministrului Justitiei, Tudorel Toader si care initial avea termen de finalizare data de 11 august si a fost prelungit, ar urma sa se incheie vineri, insa raportul cu concluziile verificarilor va fi inaintat CSM cel mai probabil la inceputul lunii octombrie, scrie News.ro.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Controlul Inspectiei Judiciare la DNA a fost inceput in 17 iulie, la solicitarea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si avea termen de finalizare data de 11 august.

Ulterior, s-a decis prelungirea verificarilor cu inca doua saptamani, pana in 25 august, date fiind volumul mare care trebuie verificat si timpul scurt avut la dispozitie, declara, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Alin Alexandru.

El preciza ca urmeaza apoi redactarea raportului si avizarea acestuia, iar raportul cu concluziile controlului va fi inaintat CSM cel mai tarziu in 6 octombrie. "Cel mai tarziu pe 6 octombrie, raportul va fi inaintat Sectiei pentru procurori a CSM", preciza sursa citata.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara, in 3 iulie, ca lupta anticoruptie nu inseamna numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci inseamna prevenirea actelor de coruptie si ca, in calitate de ministru, nu vede numai partea pozitiva, ci si pe cea negativa, cu oameni arestati, condamnati, care se dovedeste ulterior ca sunt nevinovati, ceea ce inseamna o tragedie si o pata neagra pentru justitie.

Tudorel Toader a anuntat atunci ca a solicitat Inspectiei Judiciare o verificare de fond a activitatii manageriale de la DNA si de la Parchetul ICCJ, insitutii care nu au mai fost evaluate de 10 ani.

"Cred ca oarecum a venit vremea clarificarilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarma vizavi de activitatea DNA si am subliniat nevoia imperativa ca activitatea DNA sa se desfasoare in limite constitutionale. Sustinem cu toata convingerea continuarea luptei impotriva coruptiei, dar va rog sa retineti ca lupta impotriva coruptiei nu inseamna numai DNA, numai aplicare de pedepse si condamnari deci, inseamna in primul rand prevenirea savarsirii faptelor de coruptie, urmand ca norma plenala sa fie ultima solutie", declara ministrul Justitiei.

Tudorel Toader isi exprima speranta ca evaluarile de management vor arata "ca nu avem o justitie selectiva" si ca se respecta cronologia solutionarii, in functie de cea a inregistrarii cauzelor.