Blocul National Sindical (BNS) transmite, joi, ca sustine propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, dar nu este de acord cu punctul de vedere al Romaniei, intrucat este unul politic, asumat fara o consultare a celorlalti parteneri sociali.

"Precizam ca Blocul National Sindical sustine propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 96/71/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 1996, privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, drept urmare nu este de acord cu punctul de vedere al Romaniei (semnatara a unei scrisori comune, alaturi de Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia si Slovacia, prin care se sustinea ca revizuirea Directivei din 1996 este prematura), deoarece a fost un punct de vedere politic, asumat de catre ministrul muncii din Guvernul Romaniei, fara o consultare prealabila a partenerilor sociali reprezentativi", sustin sindicalistii, conform News.ro.

Ei spun ca spera ca discutia dintre Klaus Iohannis si presedintele Frantei, Emmanuel Macron, aflat joi in vizita in Romania, va duce la dialog si consultari cu actorii economici si sociali reprezentativi pentru o analiza mai buna a consecintelor revizurii Directivei, punand Romania pe o pozitionare corecta in ceea ce priveste piata muncii din Europa si sa duca la "o repunere pe fagasul unei normalitati, egalitati si mai ales echitati pe care romanii le asteapta in ceea ce priveste remunerarea pentru munca prestata in spatiul comunitar".

BNS aminteste ca la sfarsitul lunii martie, cand Ministerul Muncii a avut o consultare privind Directiva, sindicalistii au propus ca durata maxima a detasarii sa fie stabilita de statul membru gazda, in urma consultarii partenerilor sociali relevanti, fara insa a depasi 24 luni, promovarea transparentei in ceea ce priveste elementele constitutive ale remuneratiei in fiecare stat membru si egalitatea de remunerare neconditionata ce trebuie sa constituie un reper concret pe tot parcursul negocierilor, recunoasterea contractelor colective general aplicabile, precum si a contractelor colective de munca la nivel de companie, introducerea unei cerinte clare de existenta a unei perioade anterioare de munca in tara de origine, precum si permiterea sindicatelor de a se implica si exercita presiune in egala masura asupra companiilor locale si straine, solicitand tratament egal.

"Desi pe parcursul anului trecut au mai existat dezbateri organizate de Comisiile Parlamentare pentru Afaceri Europene referitoare la aceasta tema, ele nu s-au finalizat cu elemente care sa dea concretete, viziune corecta si coerenta intereselor Romaniei cu privire la subiect, care sa fie transpuse ulterior intr-un mandat Guvernului Romaniei", subliniaza sindicalistii.

Presedintele francez Emmanuel Macron si-a exprimat speranta, joi, in cursul unei conferinte de presa comune cu omologul sau roman Klaus Iohannis, ca un acord privind muncitorii detasati in UE va fi incheiat pana la sfarsitul anului si a pledat ca statele UE sa progreseze impreuna in beneficiul Europei.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a declarat, in conferinta de presa comuna, ca nu poate spune ca este de acord sau nu cu modul in care sa fie reformulata Directiva Uniunii Europene privind lucratorii detasati, dar este "inadmisibil" sa existe atatea critici cu privire la acest document. Seful statului a sustinut ca Directiva ar trebui imbunatatita, avand in vedere ca exista atatea critici la adresa ei.

"Trebui sa vedem lucrurile asa cum sunt. Exista pe de-o parte o mare nemultumire in Franta ca sunt lucratori care aparent incearca mai degraba sa eludeze sistemul decat sa se incadreze in sistem, pe de alta parte putem sa observam ca exista foarte multi oameni in Europa de Est, de exemplu in Romania, care vor sa lucreze in Spania, Germania, Franta. Daca situatia este asa, este foarte clar ca trebuie sa imbunatatim aceasta Directiva. E inamdisibil sa vedem aceste nemultumiri, pe de o parte in Europa de Vest, pe de alta parte, dorinta oamenilor din Est de a trai mai bine. Si una si alta este legitima si daca aceasta directiva a produs astfel de disensiuni si a produs astfel de divergente de abordare, nu inseamna ca oamenii din Franta nu au dreptate sau oamenii din Romania nu au dreptate, inseamna ca Directiva nu este suficient de clara si suficient de buna", a completat Klaus Iohannis.

Seful statului a tinut sa precizeze ca "nimeni nu doreste sa inlature competitia sau piata libera", nefiind suficient sa se rescrie directiva. "Este nevoie de o colaborare mult mai intensa", a adaugat Iohannis.