Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis ca Europa "va exploda" din cauza dumpingului social si fiscal, si ca sistemul actual este daunator si pentru Romania si pentru Europa.

Emmanuel MacronFoto: Agerpres/EPA

Macron:

"Ce viitor va doriti pentru Romania? Doriti ca in mod durabil salariile din Romania sa ramana la o treime fata de cele din Franta? Va doriti ca munca calificata sa se dezvolte insuficient? Sau va doriti ca tara Dvs. sa intre pe deplin in Europa, sa aveti calificari mai bune, sa atrageti talente, sa va pastrati talentele, sa aveti oameni mai bine platiti care sa aiba avantaje sociale si tranzitia sa se faca pe deplin.

Inteleg de la presedintele Dvs ca ati ales a doua optiune, ca doriti ca Romania sa intre intr-o Europa mai bine integrata. Pentru Romania, situatia din prezent nu este ideala, este o situatie in care tarile profita de diferentele salariale. Tarile care sustin staus quo-ul sustin de fapt de aceasta situatie are nu este benefica pentru Romania.

Europa a fost extinsa dar cu situatii foarte diferite in interiorul sau. Insa, totusi, cu un proces de convergenta si aceasta este scopul fondurilor structurale, tarile care au costuri salariale mai slabe o fiscalitate diferita sunt ajutate pentru a se dezvolta si a veni catre centrul Europei.

Dar ce se intampla de cativa ani?

Anumiti oameni politici, si nu este cazul presedintelui Dvs. anumite medii de afaceri fac invers: Profita de fondurile structurale dar dezvolta un dumping social si fiscal, continua sa scada taxele pentru companii, sa mentina costurile foarte scazute pentru a atrage companii, profita de acest sistem, dar fara spiritul de convergenta.

Un astfel de sistem va exploda.

Nu va avea loc un Frexit ci o distrugere a Uniunii Europene pentru ca nicio tara dezvoltata si cu costuri ridicate salariale nu poate accepta ca sistemul sa continue astfel si o parte din Brexit se datoreaza tocmai functionarii pietei unice si detasarii lucratorilor.

Ati vazut ce spun ei: nu mai vrem oameni din est la noi in tara si sa ne ia locurile de munca. Trebuie sa privim lucrurile in fata, sistemul actual este daunator atat pentru Romania cat si pentru Europa".