Presedintele francez Emmanuel Macron face joi o vizita in Romania, prima de cand a ajuns seful statului francez. El a fost primit oficial la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis in jurul orei 13.30, alaturi de care a facut declaratii de presa. Macron s-a referit la aderarea la spatiul Schengen a Romaniei, afirmand ca acesta nu functioneaza bine si trebuie transformat, insa nu se impotriveste aderarii Romaniei la acest spatiu. Cei doi sefi de stat au discutat si despre revizuirea directivei privind detasarea lucratorilor.

Emmanuel Macron si Klaus Iohannis, la CotroceniFoto: Agerpres/EPA
  • Vezi mai jos transmisiunea VIDEO a declaratiilor si principalele declaratii transmise LIVE TEXT de Hotnews.ro.

Conferinta comuna VIDEO (sursa Privesc.eu):

LIVETEXT, evolutia vizitei lui Macron la Bucuresti:

15.30 Intrebari presa

Q: Dvs cereti inasprirea conditiilor de acces a muncitorilor detasati. Daca nu reusiti modificarea directivei luati in considerare un frexit

Macron: Ei bine, unii au incercat aceasta metod si se pare ca au avut probleme. Niciodata nu am abordat subiectele europene in acest mod.

Ce viitor va doriti pentru Romania? Doriti ca in mod durabil salariile din Romania sa ramana la o treime fata de cele din Franta? Va doriti ca munca calificata sa se dezvolte insuficient? Sau va doriti ca tara Dvs. sa intre pe deplin in Europa, sa aveti calificari mai bune, sa atrageti talente, sa va pastrati talentele, sa aveti omanie mai bine platiti care sa aiba avantaje sociale si tranzitia sa se faca pe deplin.

Inteleg de la presedintele Dvs ca ati ales a doua optiune, ca doriti ca Romania sa intre intr-o Europa mai bine integrata. Pentru Romania, situatia din prezent nu este integrala, este o situatie in care tarile profita de diferentele salariale. Tarile care sustin staus quo-ul sustin de fapt de aceasta situatie are nu este benefica pentru Romania. Europa a fost extinsa dar cu situatii foarte diferite in interiorul sau.

Insa, totusi, cu un proces de convergenta si aceasta este scopul fondurilor structurale, tarile care au costuri salariale mai slabe o fiscalitate diferita sunt ajutate pentru a se dezvolta si a veni catre centrul Europei. Dar ce se intampla de cativa ani?

Anumiti oameni politici, si nu este cazul presedintelui Dvs. anumite medii de afaceri fac invers: Profita de fondurile structurale dar dezvota un dumping social si fiscal, continua sa scada taxele pentru companii sa mentina taxele foarte scazute pentru a atrage companii, profita de acest sistem. Un astfel de sistem va exploda

Nu va avea loc un Frexit ci o explozie a Uniunii Europene. O parte din Brexit se datoreaza tocmai acestei situatii. trebuie sa privim lucrurile in fata.

Ceea ce facem este sa oprim un abuz care nu este bun pentru nimeni. aceasta lupta pentru reforma detasarii lucratorilor sunt pentru mine o prima etapa a reformei Europei, pentru convergenta.

Q: Franta va sprijini aderarea Romaniei la Spatiul Schengen abia dupa redefinirea acestuia? Va fi unul concret?

Macron: Rapunsul meu este 'Da'. Vreau sa salut toate eforturile Romaniei care a contribuit la securitatea granitelor europene. Reticenta care a existat privitoare la Schengen este legata de faptul ca acest lucru ar fi insemnat riscul de a-i lasa pe migranti sa intre. Pot sa constat ca Romania a contribuit intr-un mod deosebit de eficace. Nu am niciun motiv sa ma opun intrarii Romaniei in Schengen.

Acesta trebuie reformat in profunzime si Romania sa intre in acest spatiu intarit.

Q: Ati putea sa fiti mai concret in ce priveste detasarea lucratorilor?

Macron: As vrea sa nu fie nicio ambiguitate in ce priveste transportul rutier. Sunt doua subiecte diferite. Cand vb despre transportatorii rutieri care angajeaza romani la costuri romanesti in Franta acest lucru intra in acordul privind transporturile. Este vb de problematica detasarii lucratorilor. Sectorul transportului rutier acopera o realitate care nu se refera doar la lucratorii detasati.

Asta nu are nicio legatura cu directiva privind transportul rutier, care este discutata in alt cadru. Nu accept ca un transportator francez sa faca dumping social angajand lucratori din tari cu salarizare redusa

Iohannis:

Este foarte important sa evitam implicatiile excesive in aceasta speta. Putem sa observam in Europa de Vest apare tot mai des aceasta dsicutie privind social dumping, evitarea unor cheltuieli sociale. Nu pot sa spun ca sunt pro sau contra, sunt aspecte care trebuie discutate de specialisti.

Nu o sa stau eu si presedintele Macron sa elaboram un draft al acestei directive.

Sunt lucratori care aparent incearca sa eludeze sistemul dar sunt si lucratori din Romania care vor sa lucreze in Germania, Franta. Trebuie sa vedem aceste nemultumiri pe de o parte in Europa de vest si, pe de alta parte, dorinta unora de a trai mai bine

Inseamna ca directiva nu este suficient de clara si suficient de buna. Am fost de acord inca din iunie ca trebuie sa facem directiva mai clara si mai eficienta pentru toata lumea.

Este foarte important sa se evite anumite confuzii. Nimeni nu doreste sa evite competitia.

Nu este suficient sa se rescrie directiva, este nevoie de o cooperare mai intensa intre sistemele sociale din toata Europa, este nevoie de un control mult mai bun.

Daca abordam aceste lucruri cu seriozitate, sistemul va functiona mai bine, fara aceste suspiciuni ca unii iau locul de munca al celorlalti.

Regulile europene au fost construite pentru a inlesni convergenta, o dezvoltare care ne duce pe toti pe aceeasi treapta a nivelului de trai.

Se cunoaste ca exista agentii care exploateaza diferenta pentru a avea ele castig. Ceea ce imi doresc eu, si presedintele Macron este sa facem lucrurile pentru o abordare corecta si echitabila pentru toata lumea.

Nimeni, absolut nimeni nu are intentia sa creeze conditii favorabile pentru unii si defavorabile pentru altii. Ne dorim o directiva pentru detasare si o directiva pentru transport.

15.20 Declaratii Macron:

"Imi face o mare placere sa ma aflu astazi intr-o vizita bilaterala

Intr-adevar avem un parteneriat strans

Acum 10 ani tara dvs a aderat la UE si a facut progrese remarcabile.

O relatie bilaterala se construieste si prin relatii de afaceri pe care, intr-adevar, vrem sa le dezvoltam.

O cooperare care trebuie incurajata in continuare, cele trei acorduri care au fost semnate acum sunt deosebit de importante pentru noi.

Am vorbit de asemenea de mai multe subiecte de interes comun.

Am discutat si un subiect care stiu ca este foarte important pt dvs si va felicit pentru aceasta dorinta de a lucra impreuna - revizuirea directivei privind detasarea lucratorilor.

As dori sa explic poate o neintelegere. Revizuirea privind directiva nu inseamna sa ii impiedicam pe transportatorii romani sa lucreze in toata Europa. Problema este ca acumpropunem un cadru prea slab.

Vom intari parteneriatul dintre noi pentru ca un control mai ferrm sa fie activat.

Sigur ca ne dorim ca toti cei care lucreaza in Europa sa o faca intr-un mod corect si competitiv.

Europa care protejaza este si Europa Apararii, care sa avanseze in mod concret pentru cei care doresc sa contribuie la acest proiect.

Aveti tot dreptul sa cereti aderarea la spatiul Schengen. Nu am nicio ideologie, sunt total deschis fata de acest subiect insa trebuie sa fiu onest - Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine.

Transformare spatiului Schenghen si a unor reguli si sa asociem in acelasi timp Romania la aceste discutii.

Va aratam toata deschiderea de a avea un parteneriat demn de toate eforturile pe care le-ati facut. Stim ca sunteti ferm hotarat sa integrati deplin Romania si zona Euro este o astfel de convergenta

Asadar impreuna am decis sa lucram in urmatoarele saptamani pentru toate aceste proiecte."

15.15: Declaratia lui Klaus Iohannis:

"Domnule Presedinte Macron, imi face o deosebita placere sa va am oaspete astazi, la Bucuresti.

Doresc sa va multumesc pentru ca ati acceptat invitatia mea, lansata cu prilejul discutiei foarte bune pe care am avut-o cu ocazia Consiliului European din iunie. Cu acel prilej, am confirmat impreuna dorinta de a duce relatia bilaterala si cooperarea in plan european la o etapa superioara.

Romania este prima tara din regiune, domnule Presedinte, unde efectuati o vizita bilaterala, ceea ce confirma profunzimea Parteneriatului nostru Strategic si ne onoreaza.

Este si un moment simbolic: in 2017 se implinesc 25 de ani de la intrarea in vigoare a Tratatului de intelegere amicala si cooperare intre Romania si Franta, iar anul viitor marcheaza nu doar Centenarul Romaniei moderne, ci si aniversarea primilor 10 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic.

Am avut si astazi, domnul Presedinte Macron si cu mine, discutii foarte bune, in urma carora am decis aprofundarea Parteneriatului Strategic, in special in sectoarele politic, economic, cultural si al cercetarii.

Am salutat dinamica pozitiva a cooperarii economice, anul trecut inregistrand o crestere de peste 9% a comertului bilateral, cifrat la aproape 8 miliarde de euro. Totodata, am exprimat interesul cresterii si diversificarii investitiilor franceze in economia romaneasca.

Impreuna am exprimat sprijinul pentru ca proiectul Sezonului cultural incrucisat Romania-Franta 2018/2019, cel mai important proiect cultural bilateral al Romaniei din ultimii 10 ani, sa fie un succes care sa contribuie la prezentarea imaginii actuale, moderne si inovative a celor doua state.

In acelasi timp, am exprimat dorinta de a coopera cu Franta in contextul marcarii, in 2018, a Centenarului Romaniei, proiect la care, dupa cum se stie, Franta a contribuit in mod esential.

Romania ramane una dintre tarile europene cele mai atasate francofoniei si un stat-far al Francofoniei in Europa Centrala si de Est, cu cel mai mare numar de cetateni vorbitori de limba franceza din regiune.

Am subliniat, totodata, rolul comunitatii romanesti din Hexagon, un rol de liant intre cele doua societati, multi romani cu inalta calificare profesionala lucreaza in Franta si contribuie direct la prosperitatea societatii franceze.

Am abordat in discutia noastra, evident, si destul de profund, agenda europeana si am decis sa sprijinim o cooperare intarita intre Romania si Franta in domeniul afacerilor europene, cu precadere in sprijinul consolidarii si chiar redefinirii proiectului european, la care amandoi, Presedintele Macron si cu mine, tinem foarte mult.

L-am asigurat pe domnul Presedinte ca poate gasi in noi un partener autentic, profund atasat ideii europene si pe deplin implicat in eforturile de redinamizare a Uniunii Europene. Romania este astazi, dupa 10 ani de cand suntem membri, un stat membru matur, cu un profil pro-european foarte puternic, care doreste sa fie un membru re-fondator al Uniunii Europene.

In acest sens, am subliniat importanta de a avansa in procesul de integrare la nivel european, intr-o formula incluziva, deschisa tuturor statelor membre, concentrandu-ne eforturile comune pe initiative consensuale, cu rezultate concrete si pozitive pentru cetatenii nostri.

Am aratat ca Europa Sociala trebuie sa fie in primul rand o Europa a coeziunii, bazata pe o viziune unitara si in care progresul social al tuturor statelor membre este un obiectiv prioritar.

Romania va acorda sustinere consistenta proiectului Europei Apararii, la care dorim sa participam de la bun inceput.

I-am transmis domnului Presedinte si faptul ca obiectivul Romaniei de aderare la Spatiul Schengen ramane unul de actualitate.

Romania, dupa cum se stie, actioneaza deja de facto ca un stat responsabil al spatiului Schengen, luand parte solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii.

Aderarea Romaniei va consolida securitatea spatiului Schengen si va transmite un semnal puternic in sprijinul constructiei europene.

Domnule Presedinte, aceasta vizita este un excelent prilej de a lucra impreuna pentru consolidarea relatiei noastre si pentru imbunatatirea proiectului european. Va multumesc!"

15.07In ceremonia de semnare oficiala, in prezenta celor doi presedinti, se semneaza la aceasta ora o declaratie de intentie privind cooperarea romano-franceza pe subiecte europene de interes comun, declaratia intre Airbus Helicopters si IAR Brasov si Memorandumul de intelegere privind "Ground Based Air Defence Systems" pentru Fortele Armate Romane dintre MBDA si Romarm.

14.04 Programul ar putea fi decalat cu circa 30 de minute, in conditiile in care primirea oficiala trebuia sa aiba loc la ora 13.00, dar s-a desfasurat dupa 13.30. In programul oficial declaratiile celor doi sefi de stat sunt prevazute la 14.30.

13.40 Cei doi presedinti au ascultat imnurile, iar Iohannis i-a prezentat pe oficialii prezenti la ceremonia de la Palatul Cotroceni.

Macron mai are in programul acestei zile un dejun de lucru oferit de premierul Mihai Tudose la ora 15.00, la Vila Lac 1. Tudose va fi insotit de ministrii de Externe, Afaceri Europene si Economiei, ambasadorul Luca Niculescu, Sorin Cimpeanu - presedintele Agentiei Universitare a Francofoniei, precum si consilierii Florin Vodita, Gabriel Andronache si Felix Rache.

De asemenea presedintele francez, va face dupa ora 17.30 o vizita la Muzeul Satului si va participa joi seara la receptia oferita de Iohannis in onoarea sa.

Vizita presedintelui Frantei a fost convenita cu prilejul intrevederii avute cu Klaus Iohannis in marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie.

Emmanuel Macron efectueaza un turneu in Austria, Romania si Bulgaria, iar apoi va gazdui o reuniune cu liderii Germaniei, Italiei si Spaniei.