VIDEO Presedintele Frantei, la Cotroceni: Ce viitor va doriti pentru Romania? Doriti ca salariile sa ramana la o treime fata de Franta? / Iohannis: Obiectivul de aderare la Schenghen ramane unul de actualitate / Macron: Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine, trebuie transformat si sa asociem Romania la discutii

de G.S., I.R.     HotNews.ro
Joi, 24 august 2017, 13:39 Actualitate | Esenţial


Emmanuel Macron si Klaus Iohannis, la Cotroceni
Foto: Agerpres/EPA
Presedintele francez Emmanuel Macron face joi o vizita in Romania, prima de cand a ajuns seful statului francez. El a fost primit oficial la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis in jurul orei 13.30, alaturi de care a facut declaratii de presa. Macron s-a referit la aderarea la spatiul Schengen a Romaniei, afirmand ca acesta nu functioneaza bine si trebuie transformat, insa nu se impotriveste aderarii Romaniei la acest spatiu. Cei doi sefi de stat au discutat si despre revizuirea directivei privind detasarea lucratorilor.
 • Vezi mai jos transmisiunea VIDEO a declaratiilor si principalele declaratii transmise LIVE TEXT de Hotnews.ro.
 

Conferinta comuna VIDEO (sursa Privesc.eu):

LIVETEXT, evolutia vizitei lui Macron la Bucuresti:

15.30 Intrebari presa
 
Q: Dvs cereti inasprirea conditiilor de acces a muncitorilor detasati. Daca nu reusiti modificarea directivei luati in considerare un frexit

Macron:
Ei bine, unii au incercat aceasta metod si se pare ca au avut probleme. Niciodata nu am abordat subiectele europene in acest mod. 

Ce viitor va doriti pentru Romania? Doriti ca in mod durabil salariile din Romania sa ramana la o treime fata de cele din Franta? Va doriti ca munca calificata sa se dezvolte insuficient? Sau va doriti ca tara Dvs. sa intre pe deplin in Europa, sa aveti calificari mai bune, sa atrageti talente, sa va pastrati talentele, sa aveti omanie mai bine platiti care sa aiba avantaje sociale si tranzitia sa se faca pe deplin.

 Inteleg de la presedintele Dvs ca ati ales a doua optiune, ca doriti ca Romania sa intre intr-o Europa mai bine integrata. Pentru Romania, situatia din prezent nu este integrala, este o situatie in care tarile profita de diferentele salariale. Tarile care sustin staus quo-ul sustin de fapt de aceasta situatie are nu este benefica pentru Romania. Europa a fost extinsa dar cu situatii foarte diferite in interiorul sau. 

Insa, totusi, cu un proces de convergenta si aceasta este scopul fondurilor structurale, tarile care au costuri salariale mai slabe o fiscalitate diferita sunt ajutate pentru a se dezvolta si a veni catre centrul Europei. Dar ce se intampla de cativa ani? 

Anumiti oameni politici, si nu este cazul presedintelui Dvs. anumite medii de afaceri fac invers: Profita de fondurile structurale dar dezvota un dumping social si fiscal, continua sa scada taxele pentru companii sa mentina taxele foarte scazute pentru a atrage companii, profita de acest sistem. Un astfel de sistem va exploda 

Nu va avea loc un Frexit ci o explozie a Uniunii Europene. O parte din Brexit se datoreaza tocmai acestei situatii. trebuie sa privim lucrurile in fata.

Ceea ce facem este sa oprim un abuz care nu este bun pentru nimeni. aceasta lupta pentru reforma detasarii lucratorilor sunt pentru mine o prima etapa a reformei Europei, pentru convergenta.

Q: Franta va sprijini aderarea Romaniei la Spatiul Schengen abia dupa redefinirea acestuia? Va fi unul concret?

Macron:
Rapunsul meu este 'Da'. Vreau sa salut toate eforturile Romaniei care a contribuit la securitatea granitelor europene. Reticenta care a existat privitoare la Schengen este legata de faptul ca acest lucru ar fi insemnat riscul de a-i lasa pe migranti sa intre. Pot sa constat ca Romania a contribuit intr-un mod deosebit de eficace. Nu am niciun motiv sa ma opun intrarii Romaniei in Schengen.
Acesta trebuie reformat in profunzime si Romania sa intre in acest spatiu intarit.
 


Q: Ati putea sa fiti mai concret in ce priveste detasarea lucratorilor?


Macron: As vrea sa nu fie nicio ambiguitate in ce priveste transportul rutier. Sunt doua subiecte diferite. Cand vb despre transportatorii rutieri care angajeaza romani la costuri romanesti in Franta acest lucru intra in acordul privind transporturile. Este vb de problematica detasarii lucratorilor. Sectorul transportului rutier acopera o realitate care nu se refera doar la lucratorii detasati.

Asta nu are nicio legatura cu directiva privind transportul rutier, care este discutata in alt cadru. Nu accept ca un transportator francez sa faca dumping social angajand lucratori din tari cu salarizare redusa

Iohannis:
 
Este foarte important sa evitam implicatiile excesive in aceasta speta. Putem sa observam in Europa de Vest apare tot mai des aceasta dsicutie privind social dumping, evitarea unor cheltuieli sociale. Nu pot sa spun ca sunt pro sau contra, sunt aspecte care trebuie discutate de specialisti.

Nu o sa stau eu si presedintele Macron sa elaboram un draft al acestei directive.

Sunt lucratori care aparent incearca sa eludeze sistemul dar sunt si lucratori din Romania care vor sa lucreze in Germania, Franta. Trebuie sa vedem aceste nemultumiri pe de o parte in Europa de vest si, pe de alta parte, dorinta unora de a trai mai bine

Inseamna ca directiva nu este suficient de clara si suficient de buna. Am fost de acord inca din iunie ca trebuie sa facem directiva mai clara si mai eficienta pentru toata lumea.

Este foarte important sa se evite anumite confuzii. Nimeni nu doreste sa evite competitia.

Nu este suficient sa se rescrie directiva, este nevoie de o cooperare mai intensa intre sistemele sociale din toata Europa, este nevoie de un control mult mai bun.

Daca abordam aceste lucruri cu seriozitate, sistemul va functiona mai bine, fara aceste suspiciuni ca unii iau locul de munca al celorlalti.

Regulile europene au fost construite pentru a inlesni convergenta, o dezvoltare care ne duce pe toti pe aceeasi treapta a nivelului de trai.

Se cunoaste ca exista agentii care exploateaza diferenta pentru a avea ele castig. Ceea ce imi doresc eu, si presedintele Macron este sa facem lucrurile pentru o abordare corecta si echitabila pentru toata lumea.

Nimeni, absolut nimeni nu are intentia sa creeze conditii favorabile pentru unii si defavorabile pentru altii. Ne dorim o directiva pentru detasare si o directiva pentru transport.


15.20 Declaratii Macron:

"Imi face o mare placere sa ma aflu astazi intr-o vizita bilaterala

Intr-adevar avem un parteneriat strans

Acum 10 ani tara dvs a aderat la UE si a facut progrese remarcabile.

O relatie bilaterala se construieste si prin relatii de afaceri pe care, intr-adevar, vrem sa le dezvoltam.

O cooperare care trebuie incurajata in continuare, cele trei acorduri care au fost semnate acum sunt deosebit de importante pentru noi.

Am vorbit de asemenea de mai multe subiecte de interes comun.

Am discutat si un subiect care stiu ca este foarte important pt dvs si va felicit pentru aceasta dorinta de a lucra impreuna - revizuirea directivei privind detasarea lucratorilor.

As dori sa explic poate o neintelegere. Revizuirea privind directiva nu inseamna sa ii impiedicam pe transportatorii romani sa lucreze in toata Europa. Problema este ca acumpropunem un cadru prea slab. 

Vom intari parteneriatul dintre noi pentru ca un control mai ferrm sa fie activat.

Sigur ca ne dorim ca toti cei care lucreaza in Europa sa o faca intr-un mod corect si competitiv.

Europa care protejaza este si Europa Apararii, care sa avanseze in mod concret pentru cei care doresc sa contribuie la acest proiect.

Aveti tot dreptul sa cereti aderarea la spatiul Schengen. Nu am nicio ideologie, sunt total deschis fata de acest subiect insa trebuie sa fiu onest - Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine.

Transformare spatiului Schenghen si a unor reguli si sa asociem in acelasi timp Romania la aceste discutii.

Va aratam toata deschiderea de a avea un parteneriat demn de toate eforturile pe care le-ati facut. Stim ca sunteti ferm hotarat sa integrati deplin Romania si zona Euro este o astfel de convergenta

Asadar impreuna am decis sa lucram in urmatoarele saptamani pentru toate aceste proiecte."


15.15: Declaratia lui Klaus Iohannis:

"Domnule Presedinte Macron, imi face o deosebita placere sa va am oaspete astazi, la Bucuresti.

Doresc sa va multumesc pentru ca ati acceptat invitatia mea, lansata cu prilejul discutiei foarte bune pe care am avut-o cu ocazia Consiliului European din iunie. Cu acel prilej, am confirmat impreuna dorinta de a duce relatia bilaterala si cooperarea in plan european la o etapa superioara.

Romania este prima tara din regiune, domnule Presedinte, unde efectuati o vizita bilaterala, ceea ce confirma profunzimea Parteneriatului nostru Strategic si ne onoreaza.

Este si un moment simbolic: in 2017 se implinesc 25 de ani de la intrarea in vigoare a Tratatului de intelegere amicala si cooperare intre Romania si Franta, iar anul viitor marcheaza nu doar Centenarul Romaniei moderne, ci si aniversarea primilor 10 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic.

Am avut si astazi, domnul Presedinte Macron si cu mine, discutii foarte bune, in urma carora am decis aprofundarea Parteneriatului Strategic, in special in sectoarele politic, economic, cultural si al cercetarii.

Am salutat dinamica pozitiva a cooperarii economice, anul trecut inregistrand o crestere de peste 9% a comertului bilateral, cifrat la aproape 8 miliarde de euro. Totodata, am exprimat interesul cresterii si diversificarii investitiilor franceze in economia romaneasca.

Impreuna am exprimat sprijinul pentru ca proiectul Sezonului cultural incrucisat Romania-Franta 2018/2019, cel mai important proiect cultural bilateral al Romaniei din ultimii 10 ani, sa fie un succes care sa contribuie la prezentarea imaginii actuale, moderne si inovative a celor doua state.

In acelasi timp, am exprimat dorinta de a coopera cu Franta in contextul marcarii, in 2018, a Centenarului Romaniei, proiect la care, dupa cum se stie, Franta a contribuit in mod esential.

Romania ramane una dintre tarile europene cele mai atasate francofoniei si un stat-far al Francofoniei in Europa Centrala si de Est, cu cel mai mare numar de cetateni vorbitori de limba franceza din regiune.

Am subliniat, totodata, rolul comunitatii romanesti din Hexagon, un rol de liant intre cele doua societati, multi romani cu inalta calificare profesionala lucreaza in Franta si contribuie direct la prosperitatea societatii franceze.

Am abordat in discutia noastra, evident, si destul de profund, agenda europeana si am decis sa sprijinim o cooperare intarita intre Romania si Franta in domeniul afacerilor europene, cu precadere in sprijinul consolidarii si chiar redefinirii proiectului european, la care amandoi,  Presedintele Macron si cu mine, tinem foarte mult.

L-am asigurat pe domnul Presedinte ca poate gasi in noi un partener autentic, profund atasat ideii europene si pe deplin implicat in eforturile de redinamizare a Uniunii Europene. Romania este astazi, dupa 10 ani de cand suntem membri, un stat membru matur, cu un profil pro-european foarte puternic, care doreste sa fie un membru re-fondator al Uniunii Europene.

In acest sens, am subliniat importanta de a avansa in procesul de integrare la nivel european, intr-o formula incluziva, deschisa tuturor statelor membre, concentrandu-ne eforturile comune pe initiative consensuale, cu rezultate concrete si pozitive pentru cetatenii nostri.

Am aratat ca Europa Sociala trebuie sa fie in primul rand o Europa a coeziunii, bazata pe o viziune unitara si in care progresul social al tuturor statelor membre este un obiectiv prioritar.

Romania va acorda sustinere consistenta proiectului Europei Apararii, la care dorim sa participam de la bun inceput.

I-am transmis domnului Presedinte si faptul ca obiectivul Romaniei de aderare la Spatiul Schengen ramane unul de actualitate.

Romania, dupa cum se stie, actioneaza deja de facto ca un stat responsabil al spatiului Schengen, luand parte solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii.

Aderarea Romaniei va consolida securitatea spatiului Schengen si va transmite un semnal puternic in sprijinul constructiei europene.

Domnule Presedinte, aceasta vizita este un excelent prilej de a lucra impreuna pentru consolidarea relatiei noastre si pentru imbunatatirea proiectului european. Va multumesc!"


15.07
 In ceremonia de semnare oficiala, in prezenta celor doi presedinti, se semneaza la aceasta ora o declaratie de intentie privind cooperarea romano-franceza pe subiecte europene de interes comun, declaratia intre Airbus Helicopters si IAR Brasov si Memorandumul de intelegere privind "Ground Based Air Defence Systems" pentru Fortele Armate Romane dintre MBDA si Romarm.

14.04 Programul ar putea fi decalat cu circa 30 de minute, in conditiile in care primirea oficiala trebuia sa aiba loc la ora 13.00, dar s-a desfasurat dupa 13.30. In programul oficial declaratiile celor doi sefi de stat sunt prevazute la 14.30.

13.40 Cei doi presedinti au ascultat imnurile, iar Iohannis i-a prezentat pe oficialii prezenti la ceremonia de la Palatul Cotroceni.

Macron mai are in programul acestei zile un dejun de lucru oferit de premierul Mihai Tudose la ora 15.00, la Vila Lac 1.  Tudose va fi insotit de ministrii de Externe, Afaceri Europene si Economiei, ambasadorul Luca Niculescu, Sorin Cimpeanu - presedintele Agentiei Universitare a Francofoniei, precum si consilierii Florin Vodita, Gabriel Andronache si Felix Rache.

De asemenea presedintele francez, va face dupa ora 17.30 o vizita la Muzeul Satului si va participa joi seara la receptia oferita de Iohannis in onoarea sa.  

Vizita presedintelui Frantei a fost convenita cu prilejul intrevederii avute cu Klaus Iohannis in marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie. 

Emmanuel Macron efectueaza un turneu in Austria, Romania si Bulgaria, iar apoi va gazdui o reuniune cu liderii Germaniei, Italiei si Spaniei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12236 vizualizari

 • -26 (48 voturi)    
  Nu mai avem ce sa le dam (Joi, 24 august 2017, 17:03)

  galeo [utilizator]

  Le-am vandut deja tot ce era profitabil in Romania, nu mai avem ce sa le dam si ne iau acum la suturi.

  Multumiti internationalistilor romani ce ne-au ghidat pe acest drum.
  • +18 (34 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 24 august 2017, 17:28)

   [anonim] i-a raspuns lui galeo

   • +18 (30 voturi)    
    Din punctul meu de vedere... (Joi, 24 august 2017, 18:13)

    LLLL [utilizator] i-a raspuns lui

    europa a facut destul de mult pt. noi, primindu-ne in UE si NATO. Noi asteptam mereu sa ne ajute altii. Coruptia nu o poate starpi UE pt. noi. Daca noi nu ne educam manelistii si asistatii sociali, daca nu reducem coruptia, daca ne alegem lideri dobitoci nu avem nicio sansa pentru un trai mai bun.
  • -1 (15 voturi)    
   Ai inteles gresit, probabil de la Antena 3 (Joi, 24 august 2017, 22:19)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   nu e vorba de dat ceva ci de faptul ca in multe tari din Europa de VEST oamenii isi pierd locurile de munca atunci cand companii franceze isi muta fabricile in Est (in polonia, de exmplu, caz real)

   pe langa asta mai sunt si firme franceze care angajeaza muncitori unguri pe salarii unguresti dar ei lucreaza in franta, deci e un fel de sclavie

   exista doar 2 alternative: ori facem in asa fel incat sa nu mai existe dumping social ori UE se va termina in cativa ani cand la putere vor veni in Franta cei ca marine le Pen
   • -5 (5 voturi)    
    Soarta (Vineri, 25 august 2017, 9:23)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Asta e piata libera, chiar si cea a muncii.
    Nu ne mai place piata asta libera?
 • -4 (40 voturi)    
  Marea "familie" europeana (Joi, 24 august 2017, 17:06)

  galeo [utilizator]

  Astia sunt mai mari iubitori de refugiati musulmani decat de est europeni
  • +4 (38 voturi)    
   Est-europeni (Joi, 24 august 2017, 18:08)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Cum sa iubeasca o tara de hoti, cu un parlament de hoti, cu premieri condamnati penai, presedinti de Senat penali? O tara din care 4 milioane au plecat sciotind cu scarba in urma lor? ROMANIA = RUSINEA EUROPEI, nu isi merita locul pe harta. E un tinu din care mafia securisto-comunista si odraslele lor au furat tt ce e de furat,
  • -3 (13 voturi)    
   lasa, ba (Joi, 24 august 2017, 21:20)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Cui dracu i-ar trebui refugiati ca tine? Sunt 3 milioane de romani plecati prin vest, dar bizonul se face ca nu vede, simte ca nu prea ne-au primit. Cati romani au furat/violat/ucis in tarile in care au fost primiti?
 • -1 (17 voturi)    
  Nu-i bai , (Joi, 24 august 2017, 17:31)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  ... cu viteza si frecventa cu care o comit
  P$D -Ciuma Rosie , maxim la anul nu o sa avem un ROexit , o sa ne dea ei afara , un ...

  RObeshiti afara !

  putinica-fara-frica sta deja la usa .
 • -3 (23 voturi)    
  Pai da! (Joi, 24 august 2017, 17:33)

  Gigi Kent [utilizator]

  Normal ca vrem salarii de trei ori mai mici decat in Franta. Ca sa fim competitivi si sa facem exporturi multe.
 • +10 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 24 august 2017, 17:46)

  [anonim]

  • +3 (11 voturi)    
   N-ai inteles nimic (Joi, 24 august 2017, 22:21)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui

   tu spui: "Macron Incearca sa spuna din gura ca nu-i place ca romanii se duc in Franta in cautare de joburi"


   cand a zis Macron asa ceva ??? Macron a zis cu totul altceva, tu nu pricepi despre ce vorbeste Macron

   Macron a zis ca e impotriva dumpingului social si se refera STRICt la cazurile de firma franceze, de apartament, inregistrate in Romania, Polonia, Ungaria etc care angajeaza romani pe salarii romanesti dar in franta.
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 24 august 2017, 17:47)

  [anonim]

 • -7 (9 voturi)    
  presedintele macron (Joi, 24 august 2017, 19:10)

  vorbeste lumea [utilizator]

  noi dorim ca salariile francezilor sa scada cu 30%
 • -2 (16 voturi)    
  bizniz as usual (Joi, 24 august 2017, 20:16)

  razeshu [utilizator]

  A venit si Macron p aci sa si promoveze prastiile. Ni le da invelite frumos si cu eticheta Schengen, ca lor nu le mai trebuie, nu functioneaza cum si ar dori. Cu exceptia unchiului SAM care dupa cele 2 razboaie au contrubuit la reconstructia Europei nu mai poti mentiona masuri clare si fara echivoc de sprijinire/refacere a economiilor si democratiilor din statele distruse de molima razboiului sau a comunismului. Totul e un bizniz desantat si ramanem cum ne stim aici la periferia imperiilor cu niste lideri cu mentalitate de sluga gata sa vanda pe nimic tara cui da bacsis mai mare. S anu ne imbatam cu apa rece, nu contam pentru nimeni. Cred ca Vestu simte ca si a cam luat teapa cu noi si nu stie cum sa si scoata parleala mai tare. Ne ar da linistiti lui Ivan daca ar primi acces la piata mare si frumoasa din Rusia.
 • +10 (10 voturi)    
  Deci care-i treaba? (Joi, 24 august 2017, 21:19)

  Pac-pac [utilizator]

  Franta ce vrea de fapt? Sa modifice o directiva europeana care e in defavoarea ei, punctul, in ceea ce priveste sectorul transporturi?
  Ok, Romania ce directiva propune in schimb sa se modifice pentru ca e in defavoarea ei?
  • -2 (4 voturi)    
   ? (Vineri, 25 august 2017, 9:24)

   B.Dan [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   Ti se pare in defavoarea Romaniei, ca un roman care munceste in Franta sa castige la fel de mult ca un francez? Mie nu...
   • +2 (4 voturi)    
    Avantajul lui era ca e mia ieftin (Vineri, 25 august 2017, 10:13)

    Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui B.Dan

    Altfel o sa lucreze un cetatean francez in caz de costuri identice.
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Marţi, 26 septembrie 2017, 13:54)

     B.Dan [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

     Va lucra un cetatean francez, doar daca e mai bun decat romanul. Iar daca e mai bun, atunci merita postul respectiv.
 • +2 (6 voturi)    
  "Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine" (Joi, 24 august 2017, 21:57)

  uzu [utilizator]

  ... asa. bagati Romania in Schengen si o sa functioneze ca uns !
  :) bou' asta e presedintele Frantei ? vai de mama lor...
 • +4 (6 voturi)    
  stateam de vorba cu un tip din arges (Vineri, 25 august 2017, 2:54)

  Coco Whistle [utilizator]

  vai de mama lui copiii lui practic crescind fara tata in romania. dormea in masina/tir in parcarea firmei si facea dus intr-o baraca si asta ptr 1200-1500 euroi, francezii luau 3x salariu ptr aceeasi munca. asa ca spune adevarul nea...macron.
  • +2 (6 voturi)    
   Pai asta e si problema... (Vineri, 25 august 2017, 9:19)

   B.Dan [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Romanul ala trebuia sa ia salariul la fel de mare ca un francez. Ce nu intelegi? Nu zice nimeni sa nu munceasca romanii in Franta, dar sa munceasca cu salariul de acolo...
 • 0 (10 voturi)    
  La mișto! (Vineri, 25 august 2017, 9:01)

  stos [utilizator]

  Macron s-a șters la cur cu dragul de Klaus și a impus României o listă de achiziții, nu numai militare.
  • 0 (0 voturi)    
   misto sa traiti ! (Vineri, 25 august 2017, 18:47)

   Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui stos

   Las' ca Tudose a stat drepti, pacat ca nu stie frantuzeste. Nu-i nimic, are o mutra expresiva.
 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 august 2017, 11:08)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by