Presiunea migratiei ilegale a crescut foarte mult la frontiera romano-ungara, doar in perioada 1 iulie-21 august fiind cat aproape in primul semestru, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera (ITPF) Oradea, chestorul de politie Marin Bondar, potrivit Agerpres.

Migranti irakieni opriti la frontieraFoto: Politia de Frontiera

"Daca in primul semestru al anului 2017, la frontiera romano-ungara din competenta inspectoratului au actionat 947 de persoane, care au incercat sa treaca ilegal granita, in perioada 1 iulie-21 august, au actionat 661 de persoane. Intr-o luna si jumatate este foarte mult, ceea ce inseamna ca migratia si presiunea la frontiera cu Ungaria au crescut foarte mult", a precizat seful ITPF Oradea.

Din cei 661 de migranti, 567 au incercat sa iasa pe frontiera verde si 94 prin punctele de trecere a frontierei (in automarfare sau cu documente false). Din cei 567, un numar de 260 au fost retinuti in tentativa de trecere, doi au reusit sa treaca frontiera, iar 305 au fost retinuti in cooperare cu autoritatile de frontiera ungare.

"Noi supraveghem frontiera in sistem tabla de sah si, in momentul in care partea maghiara observa pe teritoriul nostru, cu aparatura de vedere pe timp de noapte, un grup, ne informeaza si acele grupuri sunt considerate retinute in comun", a afirmat Marin Bondar.

Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in sectorul Nadlac (310), Varsand (62), foarte aproape de judetul Timis, unde se afla un centru de cazare al migrantilor, urmat de Bors (56). In perioada estivala analizata, iulie-august, migrantii s-au orientat si spre judetul Bihor, incercand sa treaca pe la Turnu, Curtici, Diosig.

In proportie de 78%, migrantii provin din centrele pentru solicitantii de azil, unde sunt directionati si transportati si dupa descoperirea lor la frontiera. Cei mai multi provin din Irak (371), urmati de cei din Siria (107), Pakistan (26), Afganistan (18), Iran, Egipt.