Presedintele francez Emmanuel Macron a castigat miercuri sprijinul a doua state din estul Europei pentru campania sa impotriva regulilor EU privind muncitorii detasati din tarile cu salarii mai mici in conditiile in care el a catalogat sistemul actual o "tradare" a valorilor europene, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Macron vine joi la Bucuresti si va avea o noua intalnire cu Iohannis, dupa cea din iunie, cand presedintele roman a spus ca a aratat toata deschiderea. "Nu are rost sa ne ascundem dupa deget si sa ramana fiecare pe pozitia lui. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie solutionata chestiunea", spunea acum doua luni Iohannis.

Macron a promis ca va rasturna sistemul in care muncitorii detasati pot fi trimisi in alte tari UE cu contracte care trebuie sa le garanteze salariul minim al tarii-gazda, dar cu taxe si contributii sociale platite in tara sa de origine.

El spune ca sistemul creeaza o competitie incorecta in tari bogate precum Franta si Austria, o tara care se invecineaza cu patru state estice. Macron s-a intalnit miercuri cu cancelarul austriac Christian Kern, un aliat al sau in aceasta chestiune.

"Piata unica europeana si libera miscare a lucratorilor nu sunt menite sa creeze o cursa catre minim in termeni de reglementari sociale", a spus Macron dupa ce s-a intalnit cu Kern la Salzburg.

"Directiva munictorilor detasati, asa cum functioneaza acum, este o tradare a esentei spiritului european", a adaugat Macron.

Macron este intr-un turneu de trei zile in tari din centrul si estul Europei prin care spera ca va debloca impasul dintre statele occidentale si cele est-europene, ce dureaza de cativa ani.

Macron si Kern au avut apoi si o intalnire cu premierii ceh si slovac, dupa care toti patru au declarat ca au convenit sa ajunga la o intelegere pana la intalnirea liderilor europeni din octombrie.

Estonia, care detine presedintia rotativa a UE trebuie sa prezinte o nou propunere in septembriei.

"Suntem foarte aproape de o intelegere. Consideram ca octombrie 2017 este un termen realist pana la care putem ajunge la un acord", a spus premierul slovac Robert Fico.

Prin aducerea de partea sa a liderilor ceh si slovac, Macron a cooptat jumatate din grupul de la Visegrad, care s-a opus pana acum tarilor vestice in chestiuni precum migrantii si reforma directivei muncitorilor detasati.

Macron ii evita pe liderii celorlalte doua tari - cu o atitudine mai dura - Polonia si Ungaria si merge in Romania si Bulgaria.

Un diplomat francez a declarat ca este un semnal deliberat al Parisului catre Varsovia si Budapesta.