Egiptul ia in considerare respingerea unui transport de 63.000 de tone de grau romanesc sosit in portul Safaga de la Marea Rosie. In transportul cumparat prin compania de achizitii de stat GASC au fost gasite seminte de mac, potrivit unui document de carantina agricola consultat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daca va fi re-exportata, incarcatura va fi prima achizitie GASC refuzata intr-un port egiptean de cand un transport de grau frantuzesc, vandut de Bunge, a fost respins la sfarsitul anului 2015 deoarece continea o ciuperca.

Acel eveniment a declansat un conflict de aproape un an in privinta conditiilor autoritatii de carantina agricola a Egiptului, companiile afirmand ca acestea sunt imposibil de garantat si boicotand licitatiile de stat, ceea ce a rupt Egiptul de pietele mondiale de grane.

Autoritatea de carantina a respins incarcatura romaneasca, dar o decizie finala va fi luata de procuratura, unde cazul a fost transferat din cauza semintelor de mac, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului argiculturii, Hamid Abdel Dayim.

O sursa Reuters care cunoaste situatia a spus ca se asteapta ca o decizie finala sa fie luata marti. "Unele tipuri de seminte de mac nu pot fi cernute, asa ca ar trebui respins", a spus oficialul.

"Aceasta situatie va crea o mare problema pentru GASC la licitatiile urmatoare, mai ales daca (transportul) va fi respins in totalitate", a declarat un trader ce opereaza din Cairo, sugerand ca alti furnizori ar putea ezita sa faca oferte.

Petre Daea: In cultura din Romania nu exista mac

Autoritatile romane si reprezentantii traderilor sustin ca nu exista nicio informatie oficiala cu privire la respingerea unei livrari de 63.000 de tone de grau din Romania din cauza identificarii unor seminte de mac in graul achizitionat de catre Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, iar sistemul de monitorizare a calitatii din portul Constanta este un filtru foarte bun, potrivit Agerpres.

"In primul rand, in cultura din Romania nu exista mac. In al doilea rand, receptia se face in portul Constanta de catre inspectorii egipteni si, daca era ceva, nu receptiona livrarea, iar in al treilea rand, la ora actuala nu exista nimic oficial in acest sens", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA), Victor Beznea, in Portul Constanta exista un sistem de monitorizare al calitatii care nu permite intrarea semintelor toxice sau nedorite de catre consumatorii internationali in portul Constanta.

"Nu am auzit de o astfel de situatie, daca se confirma ar fi o noutate, insa va pot spune ca graul este foarte bine selectat. In Portul Constanta exista un sistem de monitorizare al calitatii care nu permite intrarea semintelor toxice sau nedorite de catre consumatorii internationali. In Portul Constanta exista un filtru foarte bun, exista si autoritatile nationale, exista si inspectorii internationali care participa la receptia fiecarui mijloc de transport, fie el camion, tren sau barja astfel incat este foarte greu sa intre in port ceva nedetectat'', a explicat Beznea.