Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea din judeţul Constanţa a achiziţionat două motociclete SMURD pentru intervenţii mai rapide în situaţii de urgenţă, paramedicul de pe motocicletă având rolul de a acorda primul ajutor până la sosirea ambulanţei, scrie News.ro. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat spune că timpul de reacţie ar putea scădea până la 10 minute, iar intervenţiile în cazurile grave vor fi mai rapide.

"Aceste motociclete sunt dotate cu tot ce trebuie pentru a salva o viaţă, pentru a menţine o persoană în viaţă până la sosirea echipajului de pe ambulanţă. Ele sunt folosite în zonele aglomerate, când nu este o ambulanţă liberă imediat, când ele sunt mai aproape. Sunt dotate cu defribilator semiautomat, cu oxigen, cu trusă de resuscitare, cu anumite echipamente pentru traumă, iar rolul paramedicului pompier care soseşte este de a acorda primul ajutor imediat şi manevrele de resuscitare până ajunge un echipaj mai mare care să preia cazul”, a declarat, duminică, la Constanţa, secretarul de stat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a precizat că în Constanţa prima motocicletă va intra în folosinţă duminică, iar în următoarele două săptămâni va fi funcţională şi cea de-a doua. De asemenea, din 30 august şi Clujul va beneficia de două motociclete SMURD.

"Vor fi 13 paramedici. Motocicletele vor lucra pe timpul zilei, noaptea nu este nevoie, pentru că este aglomeraţia mai mică în oraş şi pot face faţă maşinile. Acum începem cu o motocicletă, dar în următoarele două-trei săptămâni vom ajunge la echipaj complet, în sensul că vor fi ambele motociclete funcţionale”, a precizat Raed Arafat. El a mai spus că paramedicii care vor folosi motocicletele au făcut cursuri de pregătire în acest sens, însă pentru început, motocicletele vor fi folosite doar pe condiţii meteo normal şi va fi evitată conducerea lor pe zăpadă şi gheaţă sau când şoseaua este udă.

De asemenea, secretarul de stat a spus că preţul unei motociclete SMURD dotate cu toate echipamentele necesare, inclusiv cel de protecţie pentru motociclist, este aproximativ 20.000 de euro.

"Dar costul este justificat, pentru că vorbim despre o motocicletă dotată, care are echipamente de salvare de viaţă, oxigen, defribilator, trusă de resuscitare, tot ce e necesar pentru a salva o viaţă. În Bucureşti s-a dovedit că motocicleta poate ajunge foarte repede în zonele aglomerate, sunt un vârf de lance când o ambulanţă este la o distanţă mai mare şi până ajunge ambulanţa, pot să facă treaba foarte bine”, a subliniat Arafat.

El a precizat că timpul de reacţie poate scădea şi până la 10 minute: "Dacă putem câştiga trei-patru minute pe intervenţie la stop cardiac, este un lucru foarte mare”.

Şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, Rodica Tudoran, a afirmat că motocicletele nu au capacitate de evacuare, însă se pot strecura mai uşor în trafic, ceea ce ajută foarte mult la scurtarea timpului de intervenţie în situaţiile de urgenţă.

"În cazurile grave, de politraumă sau stop cardio-respirator, cinci minute înseamnă viaţă. În stop cardio-respirator, un şoc electric dat în primele cinci minute porneşte cordul şi pacientul poate supravieţui fără leziuni cerebrale. Întârzierea poate fi fatală. Acordăm primul ajutor, putem defibirla cu aceste motociclete", a spus medicul.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, primele motociclete au fost iniţial achiziţionate în Bucureşti şi au un timp de intervenţie de doar trei - cinci minute, comparativ cu media de aproximativ opt minute a unei ambulanţe. Cu acestea s-a intervenit, anul trecut, în peste 2.100 de acţiuni de salvare.

Cele două motociclete din Constanţa sunt echipate cu defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusă cu laringoscop, aspirator de secreţii şi geantă medicală de urgenţă şi alte echipamente specifice, precum şi cu dispozitive de avertizare sonoră şi luminoasă şi cu sisteme speciale de comunicaţii.