Guvernul discuta in sedinta de astazi un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala, care are in vedere in primul rand transpunerea directivei europene in ce priveste confiscarea extinsa. Directiva trebuia transpusă până în octombrie 2016, iar neîndeplinirea acestui obiectiv a determinat declanșarea procedurii de infrigement împotriva României. Nu este vorba, asadar, de legile justitiei, cerute insistent de liderii colaitiei PSD- ALDE. Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege initiat de Guvern mai trebuie sa treaca si de votul Parlamentului.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Astfel, confiscarea extinsa de dispune, potrivit proiectului de lege, asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței.

Potrivit proiectului de lege, confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi tre buit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării

Potrivit proiectului de lege, sunt supuse confiscării și alte bunuri decât cele menționate la art. 112, când față de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale. Convingerea

instanței se poate baza inclusiv pe disproporția dintre veniturile licite și averea persoanei.

In cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse,

luarea de către procuror a măsurilor asiguratorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie.

Background. Ministrul justitiei, Tudorel Toader, a anuntat inca de la inceputul lunii aprilie ca termenul pentru transpunerea directivei a expirat, ca Romania se afla în procedura de infrigement si ca risca sanctiuni.

Potrivit Digi 24, impotriva României a fost declanșată procedura de infrigement pentru că, din 2014 încoace, nu a transpus în legislația internă prevederile europene referitoare la confiscarea extinsă și confiscarea produsului infracțiunii.

Directiva trebuia transpusă integrală până în octombrie 2016. Deși unele prevederi au fost incluse în legislația penală, au rămas netranspuse dispozițiile privind confiscarea produsului infracțiunii și executarea efectivă a hotărârii de confiscare.

Transpunerea Directivei 2014/42/UE în legislația românească a fost anunțată ca fiind o prioritate și de fostul ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună.

După cum explica europarlamentarul Monica Macovei, Directiva ar introduce posibilitatea confiscării de la terți. „Atunci când donezi sau vinzi un bun sub preţul pieţei, o tranzacţie de formă pentru a scăpa de confiscare, pot fi confiscate bunurile şi atunci când procesul nu ajunge la o condamnare dacă a fugit din ţară sau dacă este bolnav, de exemplu”, explica Monica Macovei, raportor pentru Directiva europeană 42/2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.