Avocatul Poporului: Legea privind statutul functionarilor publici este discriminatorie fata de functionarii care au dobandit diploma de licenta inainte de exercitarea functiei

de N.O.     HotNews.ro
Joi, 17 august 2017, 17:05 Actualitate | Esenţial

 Avocatul Poporului a sesizat direct, potrivit unui comunicat de presa, Curtea Constitutionala pentru ca forma republicata a Legii privind statutul functionarilor publici instituie un privilegiu numai pentru functionarii care au dobandit diploma ulterior numirii în funcția publică. Astfel, potrivit institutiei, pentru cei care nu au valorificat diploma la numirea în funcția publică, în sensul de a fi numiți pe o funcție corespunzătoare studiilor absolvite, diploma va fi considerată ca inexistentă pe întreaga perioadă cât persoana în cauză are calitatea de funcționar public. 

Redam integral comunicatul de presa:

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 68 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, prin raportare la art. 16 alin. (1), art. 11 și art. 20 din Constituție, art. 1 din Protocolul nr. 12 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 21 pct. 2 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului și art. 25 lit. c) din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice. 

Textul art. 68 alin. (1) are următorul conținut: 


”În urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, funcţionarii publici de execuţie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadraţi, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituţia publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfăşurarea activităţii”.

Avocatul Poporului precizează că Legea nr. 188/1999, lege organică, reglementează statutul funcționarilor publici, o categorie specială de salariați, care în virtutea funcției publice, beneficiază de un regim juridic special, cu drepturi și obligații specifice. 

Forma republicată a legii consacră un capitol special carierei funcționarilor publici, în care se află o secțiune dedicată promovării acestora, în clasă, respectiv în grade profesionale. De menționat că, în general, promovarea este o posibilitate, nu un drept al angajaților, fie ei funcționari publici sau nu. Cu toate acestea, legea specială a funcționarilor publici, prin norma criticată în speță, consacră dreptul la promovare a funcționarilor publici de execuţie, în urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, prin participarea la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadraţi, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituţia publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfăşurarea activităţii.

Aparent, legiuitorul, în virtutea atenției speciale pe care o acordă promovării persoanelor care exercită puterea publică, prin norma legală precitată, instituie un privilegiu în favoarea acestora, acordându-le dreptul, nu posibilitatea de a promova în clasă prin participarea la un examen [alin. (1)], necondiționat de existența unui post vacant, ci prin simpla transformare a postului ocupat de funcţionarul public ca urmare a promovării examenului [alin. (2)]. 

Ceea ce la prima vedere pare un privilegiu acordat tuturor funcționarilor publici, în fapt, se dovedește a fi un privilegiu numai pentru o parte dintre aceștia, grevat de data dobândirii diplomei, care trebuie sa fie ulterioara numirii în funcția publică. Prin urmare, pentru cei care nu au valorificat diploma la numirea în funcția publică, în sensul de a fi numiți pe o funcție corespunzătoare studiilor absolvite, diploma va fi considerată ca inexistentă pe întreaga perioadă cât persoana în cauză are calitatea de funcționar public. Această aparență de drept vine în contradicție cu înseși principiile care stau la baza exercitării funcţiei publice, consacrate de art. 3 al legii, și anume: legalitate, imparţialitate şi obiectivitate, transparenţă, eficienţă şi eficacitate, stabilitate în exercitarea funcţiei publice. Persoanele aflate în această situație, care vor să promoveze în clasă, nu pot beneficia de acest text de lege, ci sunt obligate să participe la un nou concurs în condiții similare cu persoane care nu sunt funcționari publici.
Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

1324 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  FIUL LUI TOADER (Joi, 17 august 2017, 17:48)

  coloneze [utilizator]

  PARE A AVEA LEGATURA CU CAZUL FIULUI TATATLUI!
 • +3 (3 voturi)    
  . (Joi, 17 august 2017, 17:56)

  theo667 [utilizator]

  In maxim 5 ani atingem visul de aur al omenirii!! NU vor mai exista oameni exploatati de capitalismul salbatic, vor exista locuri de munca doar la stat.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică