Marian Corcodel, comandantul Bazei de Administrare si Deservire din cadrul Jandarmeriei Romane, ramane in arest preventiv pentru 30 de zile, a decis definitiv, miercuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie, conform Agerpres.

Marian Corcodel, acuzat de camatarieFoto: Jandarmeria Romana

Corcodel a fost adus miercuri la instanta suprema, unde s-a judecat contestatia lui la decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost arestat preventiv intr-un dosar in care este acuzat de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infractional organizat si camata. Contestatia sa a fost respinsa, fiind mentinuta decizia primei instante.

Potrivit DIICOT, acesta a constituit o grupare specializata in infractiuni de camata si delapidare, la care a aderat si adjunctul sau, Daniel Preoteasa.

Procurorii sustin ca "beneficiarii" imprumuturilor cu dobanda, acordate in afara cadrului legal, erau, in general, subordonatii lui Corcodel si Preoteasa, iar sumele imprumutate erau cuprinse intre cateva sute de euro si cateva mii, uneori chiar si zeci de mii de euro. Dobanzile percepute erau intre 10 si 20% din valoarea imprumuturilor si se ajungea la executari silite in caz de neplata.

"Astfel, in situatia cand sumele imprumutate erau mai mici de 1.000 de euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situatii in care intermedierea imprumuturilor se facea de catre angajati MAI, chiar daca imprumutatul nu era din sistem) care garanta pentru imprumut era retinut de catre inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea sumelor de bani in numerar intrucat i se comunica si codul PIN. Retragerile erau facute fie de acesta personal, fie de interpusi", precizeaza DIICOT.

In situatia in care imprumuturile depaseau suma de 1.000 euro, pentru a-si asigura achitarea debitelor si a dobanzilor aferente, Marian Corcodel solicita garantii mobiliare sau imobiliare sau incheierea unor contracte de imprumut, in care era trecuta suma totala datorata (adica imprumutul plus dobanda aferenta), fiind disimulate activitatile de camatarie.

Ca garantii mobiliare, Marian Corcodel prefera autoturisme, dar si imobiliare - case, apartamente, suprafete de teren, cu o valoare de minim 2 - 3 ori fata de cea a imprumutului.

DIICOT mai arata ca, la nivel Bazei de Administrare si Deservire, era raspandita expresia "are cardul la Corcodel" (la propriu) pentru a ilustra o persoana indatorata financiar, iar cu privire la persoana lui Corcodel se folosea informal denumirea "Banca Romana de Comert Corcodel".

Investigatia procurorilor a evidentiat faptul ca, de multe ori, dobanzile achitate de cei imprumutati erau remise lui Preoteasa ori altor membri ai grupului, care predau ulterior banii lui Corcodel.