Un raport inaintat luni Consiliului Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHCR) cere Statelor Unite sa puna capat regimului de detentie aplicat potentialilor imigranti, inclusiv solicitantilor de azil, informeaza Reuters. Documentul de 23 de pagini arata ca practica americana de a-i inchide pe azilanti s-a extins exponential si incalca legislatia internationala, scrie Agerpres.

Masura retinerii in conditii de arest a migrantilor si refugiatilor este adesea "punitiva, irational de lunga, inutila si costisitoare", arata autorii raportului. Ei insista ca "orice detentie administrativa, in special a imigrantilor a caror situatie nu este reglementata, trebuie sa fie conforma legislatiei internationale privind drepturile omului; o astfel de masura trebuie sa fie de ultima instanta, necesara si proportionala si sa nu fie de natura punitiva; trebuie cautate ori de cate ori este posibil alternative la detentie".

Se estimeaza ca anual sunt inchise in SUA peste 350.000 de persoane, in asteptarea rezultatului procedurilor de imigrare. Costul detentiei potentialilor imigranti este de aproximativ doua miliarde de dolari pe an.

Raportorii independenti si-au desfasurat misiunea in Statele Unite in octombrie anul trecut, la invitatia administratiei fostului presedinte american Barack Obama. Ei au intervievat 280 de detinuti din noua inchisori din statele Texas, California si Illinois. Unele dintre acestea se gaseau in locuri izolate, cu acces limitat la servicii legale. Unii azilanti erau inchisi in aceleasi conditii ca si persoanele condamnate penal. In unele cazuri, detentia a durat intre sase luni si mai mult de un an.