Politistul insarcinat cu supravegherea omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat in prima instanta la 12 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si adisparut de sub control judiciar,este suspectat de favorizarea faptuitorului, pentru ca nu si-a exercitat corespunzator atributiile de serviciu, nesesizand instanta despre incalcarea programului de control judiciar de catre inculpat, arata un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor interne. Corpul de Control al MAI a sesizat DNA in cazul politistului, suspectat de favorizarea faptuitorului. In 13 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus in sistemul de informatii Schengen.

Potrivit MAI, in iunie 2017, MAI, IGPR si Politia Capitalei au fost sesizate de catre DNA despre situatia inculpatului Avraham Morgenstern, mai precis in legatura cu modul in care s-a desfasurat programul de supraveghere judiciara dispusa de catre instanta de judecata ca urmare a inlocuirii masurii arestului la domiciliu cu masura preventiva a controlului judiciar.

Corpul de control al MAI a facut verificari constatand ca punerea in aplicare a acestor masuri apartinea Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Sectia 6 Politie, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui politist al Compartimentului de supravegheri judiciare. In urma verificarilor, a reiesit ca intre 9 decembrie 2016 si 8 mai 2017 Morgenstern a respectat obligatia de a se prezenta saptamanal la politie, ultima prezenta fiind cea din 8 mai.

De asemenea, reprezentantii MAI sustin ca, la data neprezentarii inculpatului, au fost constatate anumite deficiente in sarcina politistului desemnat cu aceasta activitate, sens in care au fost dispuse masuri de natura disciplinara, respectiv demararea procedurii de cercetare prealabila a persoanelor responsabile cu coordonarea si executarea activitatii de control judiciar si a fost facuta o sesizare catre o unitate de parchet pentru ca, sub ancheta unui procuror, sa se stabileasca gradul de vinovatie al acestuia.

"De asemenea, s-a stabilit ca politistul insarcinat cu supravegherea judiciara a inculpatului nu si-a exercitat corespunzator atributiile de serviciu nesesizand instanta despre incalcarea acestui program de catre inculpat. Politistul a facut o serie de verificari si demersuri pentru cautarea inculpatului, insa nu a sesizat instanta despre lipsa acestuia si incalcarea obligatiei de prezentare la politie. Instiintarea instantei despre nerespectarea programului de supraveghere s-a facut in data de 30 mai 2017, in conditiile in care acest demers trebuia realizat de indata ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15 mai 2017, conform obligatiei din programul de supraveghere", se arata intr-un comunicat MAI .

Potrivit documentului citat, Corpul de Control al MAI a constatat in cazul politistului existenta unei suspiciuni rezonabile de savarsire a infractiunii de favorizarea faptuitorului, inaintand o sesizare in acest sens Directiei Nationale Anticoruptie.

Ofiterii Corpului de Control al MAI au verificat, totodata, si modul de punere in aplicare a masurilor pe care instanta le-a dispus la data de 31 mai, dupa constatarea neprezentarii inculpatului la termenul de judecata, stabilindu-se ca in aceeasi zi a fost emis mandatul de dare in urmarire nationala si consemn la frontiera, iar ulterior, in 13 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus in sistemul de informatii Schengen.

In plan administrativ, s-a dispus cercetarea prealabila a conducerii Sectiei 6.

Ministrul afacerilor interne apreciaza deosebit de grav acest caz, care reflecta deficiente serioase la nivelul managementului, fapt pentru care solicita conducerii Politiei Romane si Politiei Capitalei masuri ferme pentru modul cum a fost gestionata aceasta situatie.