Comisia Europeană va propune ca România şi Bulgaria să se bucure de cea mai mare generozitate în privinţa alocării cotelor de dioxid de carbon, pe motiv că ele au cea mai mare nevoie de a recupera întârzierile din dezvoltarea economică, informeaza NewsIn citand Reuters. Decizia ar putea fi luata in contextul in care guvernul de la Bucuresti a contestat hotararea Bruxelles-ului si a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze decizia CE de a reduce cu 20% cota de emisii poluante.

Update: Adrian Ciocanea, secretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene, a declarat pentru Hotnews.ro ca informatia privind intentia CE de a suplimenta cotele de CO2 pentru Romania nu este in masura sa stopeze actiunea in justitie.

"Este doar o informatie, o luam ca atare, dar decizia Comisiei se ia intr-un proces indelungat. Colegiul Comisarilor poate adopta miercurea viitoare aceasta noua intentie, noi o vom analiza si daca ne va fi favorabila noua sigur ca o vom lua in considerare", a spus Ciocanea. Acesta a subliniat insa ca pana nu va exista o hotarare scrisa a Comisiei, de care Romania sa ia act si pe care sa o analizeze, sa vada daca ea coincide intereselor sale, nu exista niciun motiv pentru stoparea demersului la Curtea Europeana de Justitie.

Comisia Europeană va propune ca statele noi membre din Europa Centrală să aibă permisiunea de a-şi spori, până în 2020, cu până la 20% emisiile de gaze cu efect de seră faţă de nivelul stabilit în 2005, potrivit unui plan referitor la energie şi schimbarea climatică, ce va fi prezentat in 23 ianuarie. România şi Bulgaria, cele mai sărace şi mai noi state membre, se vor bucura de cele mai semnificative înlesniri pe motiv că ele au cea mai mare nevoie de a recupera întârzierile din dezvoltarea economică.

Cele 15 state vechi membre vor suporta diferenţa rezultată din realocarea acestor cote, astfel încât, per ansamblu, blocul european să-şi poată atinge ţinta globală de reducere a gazelor cu efect de seră, până în 2020, cu 20% faţă de nivelul din 1990. Obiectivele naţionale vor fi stabilite în funcţie de produsul intern brut pe cap de locuitor, arata NewsIn.

Potrivit unei schiţe de proiect a Comisiei Europene, Executivul european spune că efortul - Comisia a eliminat din document termenul de "povară" - ar trebui împărţit, "pe baza principiului solidarităţii dintre statele membre".

Astfel, dacă România şi Bulgaria vor beneficia de cea mai mare clemenţă, Luxemburgul şi Irlanda sunt printre ţările care vor suporta, în schimb, cele mai mari reduceri ale gazelor cu efect de seră.

Romania a dat in judecata CE pentru a contesta cotele de CO2 alocate

Decizia Comisiei Europene de a cere Romaniei reducerea cu 20% a emisiilor poluante a fost contestata de executivul de la Bucuresti, care considera ca oficialii CE si-au depasit atributiile in acest domeniu, neavind dreptul sa stabileasca cifre, ci doar sa respinga, partial sau total, planul national de alocare de emisii poluante. Prin urmare, Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze aceasta hotarare a Bruxelles-ului.

Bucurestiul a mai invocat in sprijinul contestatiei - care a fost depusa in 21 decembrie la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene - lipsa de transparenta in modelul utilizat pentru calcularea noilor cote, dar si incalcarea principiului nediscriminarii. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a explicat pentru HotNews.ro ca Romania a folosit pentru calcularea cotelor de emisii poluante un model utilizat de OECD, model despre care Comisia stia.

" Problema este ca CE a folosit un model de calcul care nu era cel pe care noi il stiam, complet diferit de al nostru, mai mult, si-a schimbat propriul model chiar in timpul procedurilor. Acest lucru a generat o criza, pentru ca diferentele intre rezultatele obtinute prin cele doua sisteme sint foarte mari. Romania nu a mai avut timp de negociere, pentru ca toate acestea ne-au fost comunicate in octombrie. Comisia a stabilit cifre, ceea ce nu are dreptul, poate doar sa respinga, partial sau total, planul national de alocare de emisii poluane", a afirmat Adrian Ciocanea pentru HotNews.

La rindul sau, ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat ca decizia Comisiei " nu este sustenabila", ea putind sa afecteze, datorita cresterii costurilor, investitiile pe mediu pe care producatorii industriali sint obligati sa le faca. "Cel mai mult va avea de suferit industria energetica, unde costurile vor creste simtitor. Vor suferi si industria cimentului, a sticlei si hirtiei. Ne temem ca producatorii vor lua decizia de a-si muta capacitatile industriale in afara Romaniei, deoarece piete ca Ucraina ar deveni mai atractive", a precizat Korodi.

Tribunalul de Prima Instanta nu a fixat un termen privind cauza Romaniei, acest lucru urmind sa fie stabilit in lunile urmatoare. Procesul poate insa dura si un an de zile, perioada in care Bucurestiul va fi obligat sa respecte decizia Bruxelles-ului.

Romania nu este singurul stat membru al UE care a contestat decizia Comisiei privind cotele de CO2. Bulgaria, Cehia si Ungaria s-au adresat si ele Curtii Europene de Justitie. Surse de la Bruxelles admit ca problema este foarte delicata si ca CE a negociat slab, in sensul ca directorul general de mediu nu s-a descurcat cu nemultumirile statelor membre la acest capitol.

In luna octombrie, Comisia Europeana a redus cu 20,7 % cotele anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, si a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru 2007. Decizia a fost criticata atit de ministrul economiei, Varujan Vosganian, de cel al mediului, Attila Korodi, dar si de comunitatea oamenilor de afaceri, care a atentionat ca pierderile termocentralelor se vor cifra la peste doua miliarde de euro. Ambii ministri au anuntat ca vor cere oficialilor europeni revizuirea deciziei. Initial, s-a transmis o scrisoare in acest sens autoritatilor de la Bruxelles, faza a doua fiind sesizarea Tribunalului Comunitatilor Europene.