¬Primaria municipiului Oradea vrea sa interzica in urmatorii doi ani functionarea magazinelor second-hand, a caselor de amanet, a salilor de jocuri de noroc si a service-urilor si spalatoriilor auto in zona istorica a orasului, masura fiind inclusa intr-un plan al municipalitatii de dezvoltare si atragere de turisti, anunta News.ro.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat public, joi, un pachet de masuri menite sa stimuleze dezvoltarea centrului istoric al municipiului si sa atraga turisti in aceasta zona.

Edilul a explicat ca masurile vizeaza interzicerea in centrul municipiului Oradea a activitatilor de service auto si spalatorii auto incepand din ianuarie 2018 si din 2019, interzicerea functionarii caselor de amanet, a magazinelor cu produse second-hand si a salilor de jocuri de noroc.

"Avem nevoie de un centru mai atractiv in municipiul Oradea. Trebuie sa existe o combinatie de spatii care atrag vizitatorii si oradenii, lucru care se intampla mai greu cu case de amanet sau magazine cu haine second-hand", a spus primarul.

Masurile sunt completate cu stimularea dezvoltarii in zona centrala a unor terase, baruri si alte localuri de alimentatie publica avand ca scop atragerea turistilor.

Municipalitatea doreste, de asemenea, sa creasca impozitele cu 50% pentru cladirile din zona istorica in care nu se desfasoara activitati economice, desi au potential in acest sens, dar si pentru cazul terenurilor construibile tinute fara constructii.

Aceasta crestere a impozitelor este menita sa oblige proprietarii spatiilor sau terenurilor nefolosite din zona centrala, sa dezvolte aici o afacere sau sa le inchirieze. Cresteri similare de impozit vor fi introduse si pentru cladirile sau terenurile din zone centrale unde functioneaza case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service si spalatorii auto.

Pachetul de masuri va fi postat pe site-ul Primariei Oradea, urmand ca in luna septembrie acesta sa fie supus dezbaterii publice.