Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca, cel tarziu joi, va avea, impreuna cu reprezentantii liderilor sindicali din Administratia Nationala a Penitenciarelor, o intalnire cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta despre majorarile salariale cu 10 sau 15%, potrivit Agerpres.

'Unul din punctele cele mai sensibile pentru care dansii si-au exprimat preocuparea - majorarea salariului cu cei 10 sau 15%, cum s-a majorat pentru ceilalti din sistemul de aparare si ordine publica. (...) Miercuri sau cel tarziu joi vom avea o intrevedere, eu cu doi - trei dintre reprezentantii liderilor de sindicat cu primul ministru, probabil si cu ministrul Finantelor, si am ferma convingere a faptului ca vom gasi solutii legale si resursele financiare pentru ca in mod corelativ sa beneficieze si dansii de majorare, asa cum beneficiaza toti ceilalti care fac parte din aceeasi categorie de ordine, liniste publica, siguranta nationala', a declarat, marti, Tudorel Toader.

El a precizat ca o alta problema discutata a fost si posibilitatea valorificarii produselor create de detinuti in penitenciare.

'O alta problema pe care am discutat-o si am convenit-o se refera la posibilitatea valorificarii produselor pe care detinutii le creeaza, le lucreaza, le executa in penitenciare. Sunt intre dansii care au reale calitati, abilitati artistice, lucrative, de manufactura si pe care cu ani in urma aveau posibilitatea sa le vanda. Am fost la Penitenciarul Jilava acum doua saptamani, am vazut oameni care au un simt artistic deosebit, care creeaza, dar nu le pot vinde, valorifica, desi cu ani in urma erau vandute, se obtineau sume de bani. Dar ideea nu este doar a banilor castigati, chiar daca ei primesc o cota parte din valoare produsului vandut, ideea este componenta aceasta de reintegrare sociala, de valorificare a actului de realizare artistica pe care dansii il realizeaza', a explicat Toader dupa intalnirea avuta cu liderii sindicali din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Maandat pe patru ani pentru directorii din penitenciare

Ministrul Justitiei a precizat ca va propune ca directorii de penitenciare sa aiba mandat determinat pe patru ani.

'Cei care ocupa functii de conducere in penitenciare, directorii de penitenciare in primul rand, au un mandat pe perioada nedeterminata si prin modificarea statutului vom propune mandat determinat pe patru ani. Pentru ca sa stie fiecare - directori de penitenciar sau directori adjuncti - ca vine scadenta, ca trec cei patru ani, ca sunt evaluati, ceea ce nu inseamna ca pe parcurs nu poti sa ii evaluezi, dar in acelasi timp trebuie lasata deschisa speranta, posibilitatea si altor lucratori din ANP sa acceada la functia de director. Ca daca unul ocupa functia de director nelimitat pana iese el la pensie, lipsesti pe altii de sansa de a dobandi o functie de management, ccea ce am convenit ca este necesar si corect in acelasi timp', a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justitiei.

Toader a precizat ca de la 1 octombrie vor incepe cursurile de formare in management executional penal pentru cei cu functii in sistemul penitenciar.

'Nu exista in momentul la care vorbim un program riguros de pregatire pentru management la nivelul penitenciarelor. Daca la magistrati (...) avem pregatirea de baza la INM, la doi ani si pregatirea continua, fiecare procuror, judecator trebuie sa parcurga un ciclu, doua de pregatire o data la trei ani, cei din conducerea penitenciarelor ANP n-au aceasta pregatire, nici de baza, nici continua. Vom infiinta, si de la 1 octombrie ne-am propus si sunt convins ca vom respecta, de la 1 octombrie sa incepem cursuri de formare in managementul penitenciar executional penal pentru cei care astazi au functii si o rezerva de personal de resurse umane pentru cei care maine, poimaine, raspoimaine poate isi doresc, poate va fi necesar sa ocupe functii, nu numai de executie, ci si de conducere', a spus ministrul Justitiei