Patriarhia Romana: Biserica sustine programele publice de vaccinare care urmaresc scopuri terapeutice, dar cu o informare precisa si transparenta

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 7 august 2017, 21:14 Actualitate | Esenţial


Vaccin
Foto: Hotnews
Biserica sustine programele publice de vaccinare care urmaresc scopuri terapeutice, insa considera ca este necesara o informare precisa, detaliata si transparenta cu privire la toate activitatile din procesul de vaccinare, iar parintii copiilor sa primeasca asigurari de la autoritatile competente si companiile farmaceutice ca vaccinurile provin din surse sigure si ca sunt stabilite responsabilitatile producatorilor si ale autoritatilor publice pentru erorile medicale si posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, arata Patriarhia Romana intr-un comunicat citat de News.ro.

"Descoperirea vaccinului ca metoda de preventie si tratament medical a reprezentat un pas foarte important in medicina moderna. Astfel, au fost eradicate boli foarte grave, au fost salvate milioane de vieti si s-a imbunatatit semnificativ calitatea vietii oamenilor. Vaccinurile sunt de o importanta deosebita in prevenirea unor boli si epidemii care pot ameninta viata unor segmente foarte largi de populatie, contribuind astfel la apararea darului sacru al vietii umane. In acest sens, parintii au responsabilitatea de a preveni imbolnavirea copiii si de-a salva viata acestora in caz de boala, vaccinarea copiilor avand un rol important in apararea vietii si a sanatatii acestora", se arata in comunicatul Comisiei etico-juridice a Patriarhiei Romane.

Patriarhia arata ca Biserica sustine programele publice de vaccinare care urmaresc scopuri terapeutice, insa precizeaza ca efectele secundare mentionate in prospectele medicamentelor, inclusiv vaccinuri, pot determina ezitari si rezerve ale unor parinti fata de administrarea acestor medicamente propriilor copii.

"Aceste ezitari sunt firesti si trebuie adresate si discutate in detaliu cu personalul medical, cel mai in masura sa ofere sfaturi competente si recomandari parintilor. De aceea, parintii copiilor trebuie sa primeasca asigurari din partea autoritatilor competente si a companiilor farmaceutice asupra faptului ca vaccinurile provin din surse sigure si ca sunt stabilite responsabilitatile producatorilor si ale autoritatilor publice pentru erorile medicale si efectele secundare ale vaccinurilor, in cazul in care acestea apar. Este in beneficiul copiilor si al familiilor din Romania sa existe o informare precisa, detaliata si transparenta cu privire la toate activitatile cuprinse in procesul de vaccinare", se mai arata in comunicat.

Patriarhia mai precizeaza ca o cunoastere a normelor de siguranta si de calitate care sunt respectate in fabricarea, transportarea si administrarea vaccinurilor ii va convinge pe mai multi parinti sa ia decizia vaccinarii copiilor.

Jurnalistul Vlad Mixich a scris, luni, pe pagina sa de Facebook, ca Arhiepiscopia Alba-Iulia organizeaza, "in plina epidemie de rujeola declansata/intretinuta de scaderea acoperii vaccinale, o tabara <stiintifica medicala> in care nu e invitat nici macar un medic specialist sa explice cum si de ce functioneaza vaccinurile, in schimb e plin de <experti> anti-vaccinare."

"Tabara stiintifica <Medicina si Credinta> e organizata de Arhiepiscopia Alba-Iuliei pentru ca tinerii <sa poata da viata medicului din ei>. Cine sunt invitatii: un domn biofizician radical anti-vaccinare, o doamna biolog specialista in terapii complementare (si ea anti-vaccinare) si un alt domn doctor care are mari rezerve in privinta vaccinarii", a mai scris Vlad Mixich.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2029 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Biserica (Luni, 7 august 2017, 21:18)

  Gray51 [utilizator]

  Susține că viața e ceva fără importanță. Ea ce argumente a adus că vaccinurile nu sunt bune? Biserica atacă tot ce ne ține în viață în lumea modernă.
  • +1 (3 voturi)    
   Savantul Nicolae PAULESCU(descop.insulinei): (Marţi, 8 august 2017, 13:45)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Gray51

   "Ideea de Dumnezeu este o noţiune fundamentală, fără de care ştiinţa cade în absurd."
   "Medicul trebuie să fie, în același timp, un savant care iubește din tot sufletul știința medicală, să fie o ființă care se jertfește pentru alții, până la moarte și, în sfârșit, să fie un învățător al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei...și așa ar fi în realitate, dacă confrații nedemni n-ar fi deschis tarabă în templul sacru al medicinei."
   "Fără Dumnezeu, viaţa nu poate fi explicată."
   "Îngrijiţi pe bolnav nu ca pe un frate, ci ca pe Însuşi Dumnezeu."
   • -1 (1 vot)    
    Da, ce a descoperit Paulescu (Marţi, 8 august 2017, 17:52)

    Gray51 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    E extract din pancreas de porc, adică zeamă din pancreas de porc, care se injecta ca atare sub pielea omului. Ce sa zic, ființa care a fost creată după chipul și asemănarea celui ce a creat Universul. Ce să povestesc.
    • 0 (0 voturi)    
     Sarmane @Gray51, (Miercuri, 9 august 2017, 13:13)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Gray51

     ti-am dat exemplul a trei personalitati ale romanilor care au marcat profund spiritualitatea, cultura si stiinta universala si cum s-au raportat ei fata de credinta si Divinitate. In comparatie cu aceste exemple tu esti un fel de "zeama de pancreas de porc". Sa-ti fie de bine!
  • +1 (1 vot)    
   Mihai EMINESCU: (Marţi, 8 august 2017, 14:42)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Gray51

   "Biserica ortodoxa e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit și a unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit în mod egal de înghițirea printre poloni, unguri, tătari și turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare și singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea și ritualurile ei poate fi cosmopolit, socialist, republican universal și orice i-o veni în minte, dar numai român nu e“ (Mihai Eminescu, „Liber-cugetător, liberă-cugetare“, „Timpul“, 2 februarie 1879).
   • 0 (0 voturi)    
    Acad. Constantin C. Giurescu: (Sâmbătă, 1 decembrie 2018, 9:37)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    "Infiltrata in sec 1-3 prin intermediul unor misionari orientali, religia crestina se generalizeaza pana in sec 4 in provinciile dunarene. Sub haina latina are loc in decursul sec. 3-4 raspandirea crestinismului de factura populara si in fosta Dacie Romana. Descoperirile cu caracter paleocrestin de pe teritoriul Romaniei(Biertan-Sibiu,Apulum,Potaissa, Ampelum,Napoca,etc)nu apar decat in regiunile cuprinse intre frontierele fostei provincii romane. Notiunile de baza ale crestinismului vor fi redate in limba romana prin cuvinte de origine latina. Rarele inscriptii din Dacia-datate in sec 4, continua sa foloseasca limba latina(tableta votiva paleocrestina de la Biertan: "Ego Zenobius votum posui"- "Eu Zenobiu am pus aceasta danie"). 'Istoria Romaniei in date'-Editura Enciclopedica Romana-Bucuresti 1972.
    raspunde trimite
  • +1 (1 vot)    
   filozoful Constantin NOICA: (Marţi, 8 august 2017, 14:48)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Gray51

   Acuzat fiind de securisti,datorinta credintei, de 'obscurantism religios', a spus:"Nu pierd nimic daca sunt credincios si Dumnezeu nu exista, dar, daca El exista, am castigat TOTUL".
 • +3 (7 voturi)    
  Aprobare (Luni, 7 august 2017, 22:08)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Dar oare BOR a obtinut aprobarea de la Olivia Steer inainte sa faca asemenea declaratii publice?

  Auzi declaratie absurda: "Descoperirea vaccinului ca metoda de preventie si tratament medical a reprezentat un pas foarte important in medicina moderna".

  Numai un neinvatat ar crede asemenea bazaconii. Toata lumea stie ca e suficient sa te rogi la batranelul cu barba de pe nor sa-ti treaca orice boala, dupa ce te dai cu untdelemn, desigur.

  Scuze, dar asa scrie in manualul aprobat de BOR:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16427224-lectie-dintr-manual-controversat-religie-daca-minti-atunci-vei-calcat-masina.htm

  http://vrancea24.ro/povesti-de-groaza-in-manualele-de-religie-pentru-copii/

  Dar este ok sa se contrazica in declaratii. Si devotatii bisericii sunt la fel de amnezici ca si cei ai PSD-ului. Deci nu-i bai !

  Cand Olivia se juca de-a Dumnezeitza, unde era BOR sa-i dea peste nas? Na, ca in manuale scrie ca daca minti, te calca masina. Olivia e inca in viata. Ce sa inteleg de aici? Asta dupa ce ea tinea predici ca nu e bine sa vaccinezi copilul dar recunostea ca ea si-l vaccina.

  Dar acum sincer, de parca ipocrizia in randul BOR (sau al Oliviei - vorba aia, era sustinuta de Latrine) ar surprinde pe cineva.

  Daca era sa ne luam dupa Biserica (la modul general), oricine ar fi zis ca Pamantul nu e in centrul universului ar fi fost ars pe rug.

  Deci... daca tragem linie, despre ce vorbim ?! Vine acum BOR sa dea lectii despre avansul stiintei, dupa ce permite bisericilor sa oferee acatist pe Facebook si da preotilor tabelete sa tina slujba. Minunat! Si ironic, conform lor, eu-s cel pacatos. Bun, e bine ca sunt regulile clare.
 • +2 (4 voturi)    
  patriarhia romana (Luni, 7 august 2017, 22:16)

  rov [utilizator]

  sa se conformeze fiscal si sa-si faca ordine in ograda, nu sa faca pe doctorul...pe inginerul, etc
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 august 2017, 22:35)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Hopa! (Luni, 7 august 2017, 22:51)

  Clop [utilizator]

  BOR-ul sustine vaccinarea cu o anumita conditionare.

  Sunteti voi disponibili sa-i informati decent pe enoriasii vostri pupatori de moaste, despre beneficiile vaccinarii? Si cand o sa treceti la cantarea cea sfanta despre beneficiile folosirii prezervativului, ca unii enoriasi se inmultesc precum iepurii in timp ce asteapta miracole si ajutoarele sociale?...
 • +8 (10 voturi)    
  mda (Luni, 7 august 2017, 23:21)

  amanda13 [utilizator]

  Se delimiteaza formal. Informal, vreau sa stiu ce preoti se afla in spatele site-ului ortodoxinfo.ro, un site agresiv anti-vaccinist, si mi-as dori ca preoti pe care ii cunosc, sa inceteze sa mai vorbeasca in biserica impotriva vaccinurilor. Prin ei BOR este un criminal moral, la fel ca Olivia Steer
 • +2 (4 voturi)    
  grotescul nesfarsit (Marţi, 8 august 2017, 7:08)

  Stapanu [utilizator]

  ce calitate are bor -ul sa comenteze o practica medicala?! nici una!
 • -1 (1 vot)    
  nu e adevarat (Marţi, 8 august 2017, 12:48)

  bogdanlungu [utilizator]

  popa de la cluj care ii injura pe cei de la untold este impotriva vaccinarii. uitati-va pe pagina lui de FB.
 • +1 (1 vot)    
  sa se explice necesitatea vaccinari in biserica (Miercuri, 9 august 2017, 8:31)

  ileana-carmen [utilizator]

  Biserica Romana sa sustina si sa explie la sfarsitul slujbelor, in biserica, programul de vaccinare al copiilor.
  Sa le mai spuna oamenilor ca nevaccinandu-si copiii devin focare de infectie si sunt raspunzatori de imbolnavirea sau chiar moartea celorlalti din jurul lor. Pentru ca aceasta este realitatea. Sa faca ceva concret, nu sa dea comunicate de presa, Ca oricum cei ce nu-si vaccineaza copiii sunt in majoritate de la tara si dintre aceia ce abia stiu sa citeasca si nu ajung sa le citeasca lor comunicatele. Am ajuns in secolul XXI o rusine in lume, din cauza lor, pentru ca se comporta ca in evul mediu si nu-si vaccineaza copiii.
  Sa nu le fie frica ca vor face complicatii sau le vor muri copii din cauza vacinului, sa stea linistiti pentru ca sigur vor face boala, vor face complicatii sau vor muri din cauza ca nu au facut vacinul respectiv.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by