“Populismul nu este cu totul daunator, dar are o componenta care poate duce la regimuri autoritare”, a declarat ambasadorul american in Romania, Hans Klemm, la Festivalul de Film şi Istorii Rasnov.

Hans Klemm la RasnovFoto: Facebook / Festivalul de Film si Istorii Rasnov

“Populismul poate folosi mijloacele democratiei pentru a submina democratia. Cel mai rau exemplu este Republica de la Weimar si Hitler. Alt exemplu, din zilele noastre, este Venezuela”, a spus Klemm, potrivit versiunii engleze a discursului sau, publicata pepagina de Facebook a Festivalului.

“Populismul nu poate deveni daunator cand exista institutiile care asigura echilibrul dintre puteri, cand alti actori din societate (presa, societatea civila, altii) pun frana tendintelor autoritare. Am vazut ce a reusit societatea civila in aceasta tara in Romania”, a declarat diplomatul american.

“Cred ca echilibrul institutional a lucrat impotriva populismului in Romania. Poate nu in toate aspectele, dar in multe dintre ele. Presedintele vostru a facut tot ce era posibil pentru a opri Ordonanta 13. Societatea civila si presa libera au actionat intr-un mod care a i-a inspirat pe vecinii vostri, alte membre UE si tara mea prin demonstratiile incredibil de mari si de pasnice in sprijinul democratiei. Cand presedintele vostru a stat langa presedintele meu in iunie, la Casa Alba din Washington, presedintele meu nu putea spune mai clar ca SUA continua sa sprijine lupta impotriva coruptiei din Romania”, a continuat Klemm.

“Cel mai bun mod de a lupta impotriva populismului este sa folosesti cel mai important instrument disponibil in orice constitutie democratica: votul”, a afirmat ambasadorul SUA la Bucuresti.