Anchetatori din echipa procurorului special Robert Mueller - care ancheteaza o eventuala complicitate intre membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump si Moscova - au cerut Casei Albe documente legate de fostul consilier pe probleme de securitate al presedintelui Michael Flynn, dezvaluie The New York Times (NYT), citat de Reuters.

Michael FlynnFoto: Captura YouTube

Ziarul scrie in editia de vineri, citand surse apropiate anchetei, ca "nu este vorba despre o citatie oficiala, insa solicitarea de documente este prima instanta cunoscuta a echipei lui Mueller care cere Casei Albe sa-i predea dosare".

Potrivit publicatiei, anchetatori au audiat martori pentru a afla daca Flynn a fost platit in secret de Guvernul turc in ultimele luni ale campaniei electorale in 2016.

"Am mai spus deja ca noi colaboram cu procurorul special in mod continuu", a declarat avocatul special al lui Trump, Ty Cobb, pentru NYT.

Trump a negat orice complicitate intre membrii echipei sale de campanie si Rusia si a denuntat ancheta drept o "vanatoare de vrajitoare".

Presedintele republican l-a demis pe Flynn in februarie, dupa ce a devenit clar ca a mintit despre natura convorbirilor telefonice pe care le-a purtat in decembrie cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak.

Reuters a dezvaluit in iunie ca, potrivit unei citatii, procurori federali din statul Virgiania anchetau un contract intre Flynn si omul de afaceri turc Ekim Alptekin in cadrul unei anchete penale cu un mare juriu.

Firma lui Alptekin - Inovo BV, cu sediul in Olanda - a platit firmei Flynn Intel Group, in prezent inactiva, suma de 530.000 de dolari in perioada septembrie-noiembrie 2016, in schimbul producerii unui documentar si unor cercetari cu privire la predicatorul turc Fethullah Gulen, autoexilat in Statele Unite.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan il acuza pe Gulen ca a organizat tentativa de lovitura de stat de la 15 iulie 2016 in Turcia, acuzatii pe care predicatorul le respinge ferm.