ONU va decide sambata in privinta rezolutiei propuse de Statele Unite, menita sa reduca cu o treime veniturile de 3 miliarde de dolari din exporturi ale Coreii de Nord, sanctiunea fiind propusa din cauza celor doua teste ale Phenianului din iulie cu rachete intercontinentale, informeaza Reuters.

Kim Jong UnFoto: Captura YouTube

Un diplomat din consiliu, vorbind cub conditia anonimitatii, a spus ca exista “multa incredere” ca Rusia si China vor sprijini rezolutia impotriva regimului Kim Jong Un.

Votul va avea loc la ora 19.00 GMT (22.00 ora Romaniei). O rezolutie are nevoie de noua voturi favorabile si sa nu existe veto din partea SUA, Chinei, Rusiei, Frantei si Marii Britanii pentru a fi adoptata.

Proiectul de rezolutie propune interzicerea exporturilor de carbune, fier, minereu de fier, plumb si fructe de mare ale Coreii de Nord.

De asemenea, va opri tarile sa mareasca numarul de muncitori nord-coreeni care lucreaza in strainatate. Se propune si sistarea infiintarii de noi firme mixte cu Coreea de Nord si a investitiilor in cele existente.